چرا سیاه دانه مصرف کنیم ؟
سیاه دانه یکی از دانه های گیاهی است که برای اکثر افراد شناخته شده است. این گیاه خواص دارویی بی شماری دارد و در درمان و پیشگیری از بیماری های مختلفی به کار گرفته می شود. با سایت دانستنی های ورزشی همراه باشید.
سیاه دانه یکی از گیاهان بسیار قدیمی است که کاربرد دارویی آن به هزاران سال پیش برمی گردد. در قدیم از این گیاه به منظور درمان سردرد, دندان درد, گرفتگی بینی و دفع انگل های روده استفاده می شد. امروزه بسیاری از فایده های این گیاه کشف شده است و در درمان بسیاری از بیماری ها کاربرد دارد. در این مطلب با مزایا و فواید سیاه دانه آشنا می شویم.
مزایا و خواص سیاه دانه
امروزه از سیاه دانه جهت درمان مشکلات گوارشی مانند رفع گاز, قولنج, اسهال, اسهال خونی, یبوست و بواسیر استفاده می شود. همچنین این گیاه جهت رفع مشکلات تنفسی مانند آسم, آلرژی, سرفه, نفخ, آنفولانزا و گرفتگی ها کاربرد دارد.
برخی دیگر از خواص سیاه دانه عبارت است از:
سیاه دانه و سلامتی قلب
- سیاه دانه فشار خون را کاهش می دهد. برخی تحقیقات اولیه بر روی برخی از افراد مبتلا به فشار خون بالا, نشان داده است که مصرف دو بار در روز سیاه دانه به مدت ۸ هفته ممکن است فشار خون را در این افراد کاهش دهد.
- مصرف سیاه دانه, سطح کلسترول در خون را کم می کند و از طرف دیگر باعث افزایش سطح چربی خوب ( تری گلیسرید) در خون می شود.
- از دیگر خواص سیاه دانه, کنترل ضربان قلب و فشار خون است که ناشی از وجود پتاسیم موجود در آن است.
- از سیاه دانه در پیشگیری و درمان سرطان ها استفاده می شود.
تاثیرات سیاه دانه در زنان
- مصرف سیاه دانه در زنان شیرده, جریان شیر آن ها را افزایش می دهد.
- زنان باردار به منظور تنظیم زمان زایمان, می توانند از سیاه دانه استفاده کنند.
- مصرف سیاه دانه باعث تنظیم دوره قاعدگی در زنان می شود.
سیاه دانه و درمان بیماری ها با آن
- برخی افراد از این گیاه به طور مستقیم بر روی پوست به منظور درمان درد مفاصل و سر درد استفاده می کنند.
- آسم. تحقیقات نشان داده است که مصرف عصاره سیاه دانه به صورت خوراکی می تواند سرفه, خس خس گلو و عملکرد ریه در افراد مبتلا به آسم را بهبود بخشد.
- صرع. پژوهش های اولیه بر روی کودکان مبتلا به تشنج و صرع, نشان داده است مصرف عصاره سیاه دانه به صورت خوراکی احتمال کاهش علائم صرع را در این بیماران به همراه دارد.
- گلو درد و تورم لوزه ها. مصرف سیاه دانه ممکن است درد ناشی از گلو درد و تورم لوزه ها را تسکین دهد.
- کنترل دیابت نوع ۲ : اخیرا مطالعات نشان داده است مصرف سیاه دانه یکی از روش های مفید برای مدیریت سطح قند خون در بیماران دیابتی نوع ۲ است. به علاوه مصرف این گیاه در پیشگیری از ابتلا هب این بیماری موثر است.
- خارش و التهاب پوست. برخی تحقیقات نشان داده است مصرف روزانه ی ترکیب سیاه دانه با برخی از مواد مانند ویتامین E, بتاکاروتن و بیوتین ممکن است برخی علائم نظیر پوست خشک, خارش و التهاب را بهبود بخشد.
- سیاه دانه در درمان مشکلات گوارشی از جمله گازهای روده و اسهال موثر است.
موثرترین مزایای سیاه دانه
- سیاه دانه, سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند.
- ترکیب سیاه دانه با برخی مواد از جمله ویتامین E و زعفران و … می تواند عوارض جانبی برخی داروهای شیمی درمانی را کاهش دهد.
- ترک اعتیاد. پژوهش های مختلفی نشان داده اند مصرف خوراکی عصاره سیاه دانه سه بار در روز به مدت ۱۲ روز, ممکن است علائم ترک اعتیاد را کاهش دهد.
- از آن جا که سیاه دانه حاوی مقادیر زیادی از مواد معدنی و ویتامین ها و آنتی اکسیدان ها می باشد, یکی از مواد مغذی بدن به شمار می آید.
- وجود تعداد زیادی از آنتی اکسیدان های قوی در سیاه دانه مانند کامفرول و کورستین باعث می شود این گیاه با رادیکال های آزاد و مضر برای بدن مقابله کند و در نتیجه از بدن در برابر عفونت ها و پیری و بیماری های انحطاطی عصبی محافظت می کند.
- از موثرترین خواص سیاه دانه می توان به بهبود عملکرد دستگاه گوارش و مشکلاتی نظیر یبوست اشاره کرد. این خاصیت سیاه دانه ناشی از فیبر بالای موجود در آن است.
- وجود برخی مواد معدنی و فیبرها در سیاه دانه به همراه خاصیت آنتی اکسیدانی آن ها باعث شده است مصرف این گیاه از بدن در برابر سرطان روده بزرگ پیشگیری کند.
- یکی از مواد معدنی مورد نیاز به منظور تولید سلول های قرمز خون, مس است. سیاه دانه یکی از منابع حاوی مس به شمار می آید. به علاوه آهن موجود در این گیاه به تشکیل سلول های قرمز خون کمک می کند و از این جهت مصرف این گیاه, به درمان کم خونی کمک می کند.
- روی موجود در سیاه دانه, عامل کمکی در بسیاری از عملکردهای آنزیم ها است. برای مثال برخی از این آنزیم ها رشد و نمو بدن را تنظیم می کنند, برخی در مردان اسپرم تولید می کنند و برخی دیگر وظیفه هضم و سنتز اسید نوکلئیک در بدن را دارند.
- در طب سنتی از سیاه دانه به عنوان داروی درمانی به منظور رفع نفخ معده و سوء هاضمه استفاده می شود.
سیاه دانه برای ترمیم و درمان ریزش مو
سیاه برای تقویت و رشد مجدد مو های سر بسیار مؤثر است، برای این منظور می توانید روغن سیاه دانه خالص را تهیه کرده و روزانه مقداری از آن را به آرامی بر روی مو های خود بمالید و ماساژ دهید، روغن باید با پیاز مو برخورد داشته باشد و سطحی نباشد و نیز حتما باید بعد از دو ساعت مو های خود را بشویید، زیرا نباید بیشتر از این مدت روغن سیاه دانه روی مو های شما بماند.
بیشتر بخوانید: با مصرف زیره ، سلامتی خود را تضمین کنید
طب سنتی برای درمان سفیدی مو ها نیز روغن سیاه دانه را تجویز کرده است، بنابراین به طور روزانه باید آن را به سر خود بمالید و به آرامی ماساژ دهید. همچنین می توانید با مشورت پژشک متخصص با استفاده از هلیله سیاه به درمان و رفع سفیدی مو سرعت ببخشید. به منظور تقویت ریش صورت و سبیل نیز می توانید مقداری روغن سیاه دانه را روی صورت خود ماساژ دهید و بعد از حدود نیم ساعت آن را بشویید.
سیاه دانه برای جوان سازی و زیبایی پوست
مالیدن جوهر سیاه دانه تاثیر زیادی در جوان شدن پوست دارد. استفاده موضعی از روغن کنجد که با خواص آن در مطالب قبلی آشنا شده اید و تخم سیاه دانه جوش های زیر پوستی را درمان خواهد کرد، به کار بردن این ترکیب در مدت ۲ هفته موجب بهبود و رفع جوش های زیر پوستی می شود، اما لازم است بدانید که استفاده بیش از حد از ترکیب روغن کنجد و تخم سیاه دانه موجب بسته شدن منافذ پوستی می شود، از این رو نباید زیاد مورد استفاده قرار گیرد. روش استفاده از آن نیز به این صورت است که سر انگشتان خود را به مقداری روغن آغشته کنید و بر روی پوست صورتتان ماساژ دهید.
ارزش غذایی سیاه دانه
سیاه دانه سرشار از مواد مغذی از جمله ویتامین ها, مواد معدنی, فیبر ها و … است. به همین دلیل یکی از گیاهان مفید و دارویی به شمار می آید. یک قاشق غذاخوری سیاه دانه, تنها ۱ درصد کالری روزانه را تامین می کند که این کالری از کربوهیدرات ها و چربی و پروتئین های موجود در آن فراهم می شود. سیاه دانه دارای مقادیر پروتیئن و آمینواسید می باشد که این پروتئین ها برای بدن ضروری می باشند. تنها ۲ درصد از نیاز روزانه به پروتئین و آمینو اسید در یک قاشق چای خوری سیاه دانه تامین می شود. به علاوه مجموع کربوهیدرات در این مقدار از سیاه دانه تنها ۱ درصد از نیاز روزانه را فراهم می کند. دیگر مواد مغذی موجود در این مقدار سیاه دانه به شرح زیر می باشد.
- ۹ درصد نیاز به فیبر را تامین می کند.
- مجموع چربی موجود در این مقدار سیاه دانه, تنها ۱ درصد از نیاز روزانه بدن را تامین می کند.
- سیاه دانه حاوی ویتامین A ,ویتامین C , تیامین, ریبوفلاوین, نیاسین, ویتامین B6, ویتامین B12 است که هر یک از این ویتامین ها حدود ۱ یا ۲ درصد از نیازهای روزانه را فراهم می کنند.
- سیاه دانه سرشار از مواد معدنی می باشد. یک قاشق غذاخوری سیاه دانه, حدود ۷ درصد کلسیم, ۶ درصد آهن, ۶ درصد منیزیم, ۳ درصد فسفر, ۳ درصد پتاسیم, ۱ درصد زینک, ۳ درصد مس و ۱۹ درصد از نیاز روزانه بدن را فراهم می کند.
با توجه به خواص سیاه دانه, این گیاه یکی از موثرترین و مفیدترین گیاه های دارویی به شمار می آید که توصیه می شود از این گیاه به عنوان ادویه در طبخ غذاها استفاده شود.