تیک‌تاک مرگبار در شکم؛ همه چیز درباره آنوریسم آئورت شکمی

آنوریسم آئورت شکمی یک بیماری جدی است که در آن دیواره آئورت شکمی، بزرگ شده و به شکل یک بالون متورم می‌شود. در این مقاله به بررسی علل، علائم، تشخیص و درمان این بیماری می‌پردازیم. با سایت دانستنی های ورزشی همراه باشید.

تیک‌تاک مرگبار در شکم؛ همه چیز درباره آنوریسم آئورت شکمی

تصور کنید بزرگترین شریان بدن شما، همانند یک لوله آب فرسوده، در حال ترکیدن باشد. این همان چیزی است که در آنوریسم آئورت شکمی رخ می‌دهد. این بیماری خاموش و بی‌صدا، می‌تواند به یک تهدید جدی برای زندگی تبدیل شود. آیا می‌دانید که این بیماری می‌تواند بدون هیچ علامت هشداردهنده‌ای پیشرفت کند؟ و اینکه پارگی آن می‌تواند عواقب جبران‌ناپذیری به دنبال داشته باشد؟

در این مقاله، قصد داریم به بررسی دقیق‌تر این بیماری پرداخته و به سوالات شما در مورد علائم، علل، تشخیص و درمان آن پاسخ دهیم.

آنوریسم آئورت شکمی چیست؟
آنوریسم آئورت شکمی یک ناحیه بزرگ شده در قسمت پایین شریان اصلی بدن، به نام آئورت است. آئورت از قلب عبور کرده و از مرکز قفسه سینه و ناحیه شکم عبور می کند.

آئورت بزرگترین رگ خونی بدن است. پارگی آنوریسم آئورت شکمی می تواند باعث خونریزی تهدید کننده زندگی شود. درمان بستگی به اندازه آنوریسم و سرعت رشد آن دارد. درمان از چکاپ های سلامتی منظم و آزمایشات تصویربرداری تا جراحی اورژانسی متغیر است.

علائم آنوریسم آئورت شکمی
آنوریسم های آئورت شکمی اغلب به آرامی و بدون علائم قابل توجه رشد می کنند. این باعث می شود تشخیص آنها دشوار شود. برخی از آنوریسم ها هرگز پاره نمی شوند. بسیاری از آنها کوچک شروع می شوند و کوچک باقی می مانند. برخی دیگر با گذشت زمان بزرگتر می شوند، گاهی اوقات به سرعت. اگر آنوریسم آئورت شکمی در حال رشد دارید، ممکن است متوجه موارد زیر شوید:

• درد عمیق و مداوم در ناحیه شکم یا پهلو.

• کمردرد.

• نبض نزدیک ناف.

اگر درد دارید، به خصوص اگر درد ناگهانی و شدید باشد، فوراً به دنبال کمک پزشکی باشید.

علل آنوریسم آئورت شکمی
آنوریسم ها می توانند در هر نقطه از آئورت ایجاد شوند. اکثر آنوریسم های آئورت در قسمت آئورت که در ناحیه شکم قرار دارد رخ می دهد. چندین چیز می تواند منجر به ایجاد آنوریسم آئورت شکمی شود، از جمله:

• سخت شدن شریان ها، به نام آترواسکلروز: آترواسکلروز زمانی رخ می دهد که چربی و سایر مواد بر روی دیواره رگ خونی تجمع می کنند.

• فشار خون بالا: فشار خون بالا می تواند به دیواره های آئورت آسیب رسانده و آن را ضعیف کند.

• بیماری های رگ های خونی: اینها بیماری هایی هستند که باعث التهاب رگ های خونی می شوند.

• عفونت در آئورت: به ندرت، عفونت ناشی از باکتری یا قارچ خاصی ممکن است باعث آنوریسم آئورت شکمی شود.

• ضربه: به عنوان مثال، آسیب دیدگی در تصادف رانندگی می تواند باعث آنوریسم آئورت شکمی شود.

عوامل خطر آنوریسم آئورت شکمی
عوامل خطر آنوریسم آئورت شکمی عبارتند از:

• مصرف دخانیات. سیگار کشیدن قوی ترین عامل خطر برای آنوریسم های آئورت است. سیگار کشیدن می تواند دیواره های رگ های خونی از جمله آئورت را ضعیف کند. این خطر آنوریسم آئورت و پارگی آنوریسم را افزایش می دهد. هر چه مدت زمان بیشتری از دخانیات استفاده کنید، احتمال ابتلا به آنوریسم آئورت بیشتر می شود. مردان 65 تا 75 ساله که سیگاری فعلی یا سابق هستند باید یک بار سونوگرافی برای غربالگری آنوریسم آئورت شکمی انجام دهند.

• سن. آنوریسم های آئورت شکمی بیشتر در افراد 65 سال به بالا رخ می دهد.

• جنسیت مرد. مردان بیشتر از زنان به آنوریسم آئورت شکمی مبتلا می شوند.

• نژاد سفیدپوست. افراد سفیدپوست در معرض خطر بیشتری برای آنوریسم های آئورت شکمی هستند.

• سابقه خانوادگی. داشتن سابقه خانوادگی آنوریسم آئورت شکمی خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد.

• سایر آنوریسم ها. داشتن آنوریسم در آئورت در قفسه سینه (آنوریسم آئورت سینه ای) یا در رگ خونی بزرگ دیگری، مانند شریان پشت زانو، ممکن است خطر آنوریسم آئورت شکمی را افزایش دهد.

اگر در معرض خطر آنوریسم آئورت هستید، ممکن است داروهایی برای کاهش فشار خون و کاهش فشار بر شریان های ضعیف تجویز شود.

عوارض آنوریسم آئورت شکمی
عوارض آنوریسم آئورت شکمی عبارتند از:

• پارگی در یک یا چند لایه از دیواره آئورت، به نام دیسکسیون آئورت.

• پارگی آنوریسم. پارگی می تواند باعث خونریزی داخلی تهدید کننده زندگی شود. به طور کلی، هر چه آنوریسم بزرگتر باشد و سریعتر رشد کند، خطر پارگی بیشتر است. علائم پارگی آنوریسم آئورت می تواند شامل موارد زیر باشد:

– درد ناگهانی، شدید و مداوم در شکم یا کمر، که ممکن است مانند پارگی یا پاره شدن احساس شود.

– فشار خون پایین.

– ضربان قلب سریع.

• آنوریسم های آئورت همچنین خطر ایجاد لخته خون در این ناحیه را افزایش می دهند. اگر لخته خونی از دیواره داخلی آنوریسم جدا شود، می تواند رگ خونی را در جای دیگری از بدن مسدود کند. علائم رگ خونی مسدود شده ممکن است شامل درد یا کاهش جریان خون به پاها، انگشتان پا، کلیه ها یا ناحیه شکم باشد.

راههای پیشگیری از آنوریسم آئورت شکمی
برای جلوگیری از آنوریسم آئورت شکمی یا جلوگیری از بدتر شدن آن، موارد زیر را انجام دهید:

• سیگار نکشید یا از محصولات دخانی استفاده نکنید. اگر سیگار می کشید یا تنباکو می جوید، ترک کنید. همچنین از دود دست دوم خودداری کنید. اگر به کمک برای ترک نیاز دارید، با ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی خود در مورد استراتژی‌هایی که ممکن است مفید باشد صحبت کنید.

• یک رژیم غذایی سالم بخورید. انواع میوه‌ها و سبزیجات، غلات کامل، مرغ، ماهی و لبنیات کم چرب را انتخاب کنید. از چربی‌های اشباع شده و ترانس و نمک محدود خودداری کنید.

• فشار خون و کلسترول خود را کنترل کنید. اگر پزشک شما دارو تجویز کرده است، طبق دستور مصرف کنید.

🔽مقاله پیشنهادی🔽

ده تمرین برای بهبود زانو درد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا