علت تعریق زیاد در ورزش چیست؟

برخی از افراد نسبت به دیگران تعریق زیاد تری دارند، این تفاوت را هنگامی که به صورت گروهی به تمرین می‌پردازید، کاملاً مشاهده خواهید کرد. اما این تفاوت‌ها نشان‌دهنده‌ی چه چیزی است؟ و چرا بعضی ها تعریق زیاد دارند؟ در طول تمرین، ضربان قلب و دمای مرکزی بدن ما افزایش می‌یابد. در پاسخ، بدن ما غدد عرق را برای تعریق یا تولید عرق تحریک می‌کند؛ عرق از پوست شما تبخیر می‌شود، بنابراین گرما آزاد و بدن شما به طور موثر خنک می‌شود. با سایت دانستنی های ورزشی همراه باشید.

علت تعریق زیاد در ورزش چیست؟

اما اینکه چقدر عرق می‌کنید به عوامل مختلفی بستگی دارد، مانند: چقدر سخت تمرین می‌کنید، شرایط آب و هوایی، ژنتیک، سطح تناسب اندام، شرایط سلامتی و جایی که شما ورزش می‌کنید.

علت تعریق زیاد در ورزش

پاسخ‌ها به‌صورت متداول و سنتی بر روی عواملی مانند درصد چربی بدن یا همان ترکیب بدن (چربی در بدن به عنوان عایق عمل می‌کند و هر چقدر چربی بدن‌تان بیشتر باشد، منجر به عایق بیشتر گرما می‌شود و زودتر گرم ‌می‌شوید) آمادگی‌جسمانی هوازی (فردی که آمادگی جسمانی هوازی بالایی دارد و اندام متناسب‌تری دارد،کمتر عرق می‌کند) تمرکز دارند.

دلایل اصلی تعریق زیاد عبارتند از: داشتن غدد عرق بیش از حد فعال (چه ارثی، به دلیل نوسانات هورمونی در دوران بلوغ یا یائسگی، یا به دلیل برخی بیماری‌های مزمن سلامتی) سایز بزرگ بدن، که گرمای بیشتری تولید می‌کند و نیاز به عرق بیشتری برای خنک کردن بدن شما دارد.

تعریق زیاد همچنین ممکن است به دلیل بیماری پزشکی به نام هیپرهیدروزیس باشد. این نوع تعریق مستقل از ورزش، عوامل محیطی مانند دما و رطوبت و شرایطی مانند استرس رخ می‌دهد. او توضیح می‌دهد: «با هیپرهیدروزیس، غدد عرق در حالت فعالیت بیش از حد، ثابت باقی می‌مانند و بیشتر از آنچه برای تنظیم دمای بدن لازم است، عرق تولید می‌کنند.

افراد مبتلا به هایپرهیدروزیس دارای یک عصب سمپاتیک بیش از حد حساس هستند (تعریق را تنظیم می‌کند) که باعث ایجاد سیل عرق می‌شود. هیپرهیدروزیس اولیه ممکن است یک عامل ژنتیکی داشته باشد، اما علت دقیق آن به خوبی شناخته نشده است. دکتر گرین می‌گوید در عین حال، هیپرهیدروزیس ثانویه ممکن است در کنار سایر بیماری‌های پزشکی «از جمله مشکلات تیروئید، دیابت، یائسگی و انواع خاصی از سرطان‌ها، اما نه محدود به آنها، ایجاد شود».

اگر در ورزش آماتور هستید زیاد عرق می‌کنید

یک ورزشکار با سابقه می‌تواند ۱۰ دقیقه بدون عرق کردن بدود، در حالی که همان تمرین باعث می‌شود فرد کم سابقه یا بی سابقه در ورزش، خیس بخورد. هر چه سابقه تمرین شما زیاد شود، بدن بهتر می‌تواند دمای داخلی خود را تنظیم کند؛ در واقع بدن شما سازگاری پیدا می‌کند. سازگاری به تنظیم دمای داخلی و ضربان قلب شما کمک می‌کند و میزان عرق کردن شما را بهبود می‌بخشد.

عواملی دیگری که باعث تعریق زیاد در ورزش می‌شوند

استرس : شاید برای تان پیش آمده باشد در یک شرایط هیجانی ناگهان عرق کرده‌اید! در واقع وقتی چیزی باعث هیجامنی شدن ما می‌شود؛ بدن هورمون‌هایی مانند آدرنالین و کورتیزول ترشح می‌کند؛ این هورمون‌ها باعث افزایش ضربان قلب شده و با ارسال پیام به غدد اکرین؛ غددهای دیگر همچون غدد آپوکرین نیز که در زیر بغل و کشاله ران قرار دارند واکنش نشان داده و باعث تعریق می‌شوند.

گرما و رطوبت هوا: هر چقدر دمای هوا گرم‌تر باشد، بدن نیز برای خنک کردن خودش بیشتر عرق کند، چون در هوای گرم، عرق روی پوست تبخیر می‌شود، تا به خنک شدن بدن کمک کند، اما تبخیر عرق در آب و هوای مرطوب کمتر است.

غذاهای تند: مواد غذایی تند حاوی ماده‌ای به نام کپسایسین capsaicin هستند، این ماده شیمیایی عصب‌‎هایی را تحریک می کند که باعث افزایش دمای بدن شده و به دنبال آن بدن با تعریق زیاد به دنبال خنک کردن خودش است.

یائسگی: به دلیل تغییر سطح هورمون‌ها در یائسگی؛ تعریق ایجاد می‌شود، هورمون‌هایی از جمله استروژن و پروژسترون، در کنترل دمای بدن تاثیر میگذارند. در نتیجه‌ی تغییرات سطح هورمون‌ها، عمل دیگر هورمون‌ها که در تنظیم دمای بدن نقش دارند، نیز تحت تاثیر قرار می‌گیرند و همین باعث احساس گرگرفتگی و تعریق زیاد شود.

جنسیت: به نظر می‌رسد عرق کردن در مردان بیشتر از زنان است. با وجود اینکه خانم‌ها در هر ناحیه‌ از بدنشان نسبت به آقایان غدد عرق بیشتری دارند، اما غدد آن‌ها عرق کمتری ترشح می‌کند.

ژنتیک: وراثت نقش زیادی در مقدار تعریق و میزان سدیمی که از طریق آن از بدن دفع می‌شود، دارد. اگر در خانواده‌ی شما اشخاصی هستند که در هنگام استراحت هم مانند زمان ورزش خیلی عرق می‌کنند، نشان از نقش وراثت در عرق کردن شان است.

اگر به شدت عرق می‌کنید، حتما به طور مستمر در حین ورزش آب بخورید. هر چه بیشتر عرق کنید، برای جایگزینی آب از دست رفته، بیشتر به آبرسانی مجدد نیاز دارید. سعی کنید قبل و بعد از تمرین خود را وزن کنید تا متوجه شوید چه مقدار آب باید جایگزین کنید.
آیا خواص عایق‌کنندگی چربی علت اصلی تعریق زیاد است؟

در کالج پزشکی-ورزشی آمریکا، ماتیو کارمر از دانشگاه اوتاوا و اولیجی از دانشگاه سیدنی، نتایجی را از دست ‌آورد‌های پژوهش‌های خود ارائه دادند و ایده‌های این موضوعات را به چالش کشیدند.

مشکل مطالعات قبلی این بود که به ارتباط توده‌ی چربی، توان هوازی بدن (VO2 max) و وابسته بودن این فاکتور‌ها با دیگر عوامل توجهی نشده بود. افراد دارای توده‌ی چربی بیش از حد، بیشتر اضافه وزن می‌آورند.

به همین ترتیب،افراد با VO2maxنسبتاً بالا (حداکثر میزان اکسیژنی که عضلات به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن مصرف می‌کنند) معمولا ًبدن‌های متناسب‌تر و لاغرتری دارند. بنابراین‌ علت ایجاد این تفاوت‌ها احتمالاً بستگی به اندازه‌ی بدن دارد، نه دارا بودن اندام متناسب.

به منظور استخراج فاکتور‌های کلیدی، کرامر و جی ۲۸ داوطلب را با دامنه‌ی وسیعی از تیپ‌های بدنی و سایز‌های اندامی مختلف گردآوری کردند و آنها را تحت یک آزمایش دوره‌ای ۶۰ دقیقه‌ای فعالیت بر روی دوچرخه‌ثابت (چرخ‌کارسنج) با شدت‌های مختلف قرار گرفتند، درحالی که میزان تعریق و تغییرات بدنی آن‌ها اندازه‌گیری می‌شد.

مطمئناً در نهایت، تغییر در درجه حرارت مرکزی تا حد زیادی توسط مقدار حرارت تولیدی به وسیله‌ی پدال زدن آزمودنی‌ها بر روی دوچرخه سواری به ازای هر واحد از توده‌ی بدن توجیه می‌شود، بدون هیچگونه دخالت تاثیر خاصیت “عایق‌کنندگی”چربی .(منظور از توجیه کردن،مقدار مشخص حرارت تولیدی از دامنه‌ی تغییرات دمای مرکزی بدن که در ایجاد تعریق نقش دارد را به خود اختصاص می‌دهد)

حرارت تولیدی به میزان ۵۰ درصد از دامنه‌ی تغییرات دمای مرکزی محاسبه شده‌است و اضافه‌کردن درصد چربی بدن (چیزی حدود۶.۸ تا ۳۲.۵درصد که در افراد مختلف متغیر است) به آن، تنها اختصاص ۲.۳درصد از تغییرات حرارتی دمای مرکزی بدن را توجیه می‌کند.

این موضوع نشان‌دهنده‌ی آن است که دو نفر با وزن یکسان و سرعت مشابه در پدال زدن، باید یک میزان حرارت تولید کنند، حتی اگر یکی از آنها قد‌کوتاه و چاق باشد و دیگری قدبلند و لاغر باشد. همین امر در مورد میزان کل تعریق صدق می‌کرد: درصد توده‌ی چربی‌بدن تنها اختصاص ۱.۳درصد از میزان دامنه‌ی تغییرات حرارت مرکزی بدن را توجیه می‌کند.

آنچه که اهمیت دارد، توجه به اینست که این امر به هیچ وجه نقض کننده‌ی مشاهدات عمومی مبنی بر اینکه افراد با توده‌ی چربی بدنی بالا، بیشتر عرق می‌کنند، نیست. اما این‌ موضوع به خاطر خواص گرمایی خود چربی نیست؛ دمای تولیدی بیشتر در نتیجه‌ی کار بیشتر برای حمل چربی‌های بیشتری که شما را احاطه کرده‌است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا