آناتومی دستگاه غدد
ترکیب محیط درونی بدن، پیوسته تحت تاثیر عوامل درونی و بیرونی می تواند تغییر کند و موجب اختلالاتی در بدن گردد.برای ثابت نگه داشتن این ترکیب و برقراری وحدت عمل و هماهنگی لازم بین اعمال گوناگون، اعضاء متعددی در بدن فعالیت می نمایند.از نظر اهمیت، نخست دستگاه عصبی و سپس دستگاه غدد درون ریز این امر مهم و حیاتی را برعهده دارند. با سایت دانستنی های ورزشی همراه باشید.
دستگاه عصبی با کنترل عصبی و غدد با کنترل شیمیایی این هماهنگی و تعادل را ایجاد می نمایند.کنترل شیمیایی به وسیله مواد شیمیایی انجام می گیرد که این مواد از ساختمان هایی به نام غده ترشح می شوند.کنترل شیمیایی در مقایسه با کنترل عصبی کند تر و دارای اثر طولانی تر است.
کار غده ها خود به وسیله هورمون ها و دستگاه عصبی تنظیم می گردد.هر چند که دستگاه عصبی و غدد درون ریز از نظر ساختمان به طور کامل با هم تفاوت دارند اما چون دارای هدف مشترک هستند ارتباط آن ها تنگاتنگ است.
غدد درون ریز در نواحی مختلف بدن قرار دارند اما به لحاظ همانندی عملی و ساختمانی زیر یک عنوان بررسی می گردند.
ساختمان غده ها از سلول های پوششی است که به صورت غده ای تغییر شکل یافته اند و کار تخصصی انجام می دهند. بنابراین با توجه به خاصیت ترشحی در بافت پوششی غده ها نیز ترشح موادی مانند عرق، چربی، شیر، انسولین و … را در بدن بر عهده دارند این مواد ممکن است به وسیله مجراهای به سطح بیرونی شیر و عرق و ..) یا حفره های درونی بدن ( آنزیم ها و ترشح مخاطی دستگاه گوارش و تنفس) ترشح شوند و یا به طور مستقیم درون خون یا مایع سلولی ترشح گردند.