روایی، پایایی و عینیت آزمون

روایی اصطلاحی است که به هدفی که آزمون برای تحقق بخشیدن به آن درست شده است،اشاره می کند،به عبارت دیگر،آزمونی دارای روایی یا اعتبار است که برای اندازه گیری ویژگی مورد نظر کافی و مناسب باشد. با سایت دانستنی های ورزشی همراه باشید.

روایی، پایایی و عینیت آزمون

انواع روایی به ترتیب شامل موارد زیر است:

روایی محتوا

هیچگونه روش آماری برای تعیین روایی محتوایی وجود ندارد.در عوض برای تعیین روایی محتوایی یک آزمون از قضاوت متخصصان مربوط به آن حیطه استفاده می شود.به عنوان مثال تنها متخصصان تربیت بدنی مشخص کند که یک آزمون جسمانی کدام یک از قابلیت های جسمانی را اندازه گیری می کند.با این حال قضاوت های مربوط به روایی محتوا نه قطعی هستند نه نهایی.آزمون ها معمولا” از سطوح مختلف روایی برخوردارند و متخصصان در قضاوت های خود همیشه با همدیگر توافق ندارند.

روایی ملاکی

منظور از روایی ملاکی میزان ارتباط بین نمرات حاصل از یک آزمون با نمرات حاصل از یک آزمون یا وسیله اندازه گیری دیگر است.بنابراین,هر زمان از نمرات یک آزمون برای پیش بینی عملکرد افراد در آزمونی دیگر استفاده می کنیم,با روایی ملاکی سرو کار داریم.آزمون دوم که عملکرد فرد در آن پیش بینی می شود,ملاک نامیده می شود.

روایی پیش بینی

این روایی ویژه آزمون های است که برای پیش بینی موفقیت افراد در امور تحصیلی یا شغلی به کار می رود.(مثلا” استفاده از آزمون های ورودی دانشگاها برای پیش بینی پیشرفت تحصیلی داوطلبان ورود به دانشگاه ها در جریان تحصیل در دانشگاه.)

روایی همزمان

روایی همزمان نوعی از روایی پیش بینی است که در آن بجای تعیین رابطه بین دو آزمون پس از گذشت یک فاصله زمانی،رابطه بین دو آزمون به طور همزمان تعیین می شود.هدف از تعیین روایی همزمان بین دو آزمون این است که معلوم کنیم آیا می توان یکی از دو آزمون را بجای دیگری مورد استفاده قرار داد یا نه.

روایی سازه

روایی سازه بیشتر از روایی محتوایی جنبه نظری دارد.بنا به تعریف ,یک آزمون در صورتی دارای روایی سازه است که نمرات حاصل از اجرای آن با مفاهیم و سازه های نظری مورد نظر مربوط باشند.

پایایی

پایایی به دقت،اعتماد پذیری،ثبات،یا تکرار پذیری نتایج آزمون اشاره می کند.

عینیت

عینیت را می توان توافق نزدیک بین دو یا چند داور در دادن نمره به هر آزمونی تعریف کرد.داوران در این مورد می توانند داوران ژیمناستیک یا وقت نگهداران دو ۱۰۰متر باشند.عواملی که بر عینیت تاثیر می گذارد به دو عامل بستگی دارد:عامل اول مشخص بودن روش نمره گذاری و دیگری درجه ای که داور می تواند نمره ی دقیقی بدهد.

بیشتر بخوانید: آزمون های سنجش هماهنگی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا