۱۴ تا از بهترین فواید بدنسازی و فیتنس

گذشته از اینکه بدنسازی و فیتنس موجب سلامتی، تناسب اندام، افزایش قدرت و مواردی از این قبیل می‌شود که کم تا بیش همه با آن آشنا هستند؛ آیا تا کنون این سوال برای‌تان پیش نیامده که فواید بدنسازی چیست؟ در این مطلب به چند مورد از فواید بدنسازی و فیتنس اشاره می کنیم. با سایت دانستنی های ورزشی همراه باشید.

۱۴ تا از بهترین فواید بدنسازی و فیتنس

افزایش سوخت و ساز بدن

تمرینات با وزنه نه تنها در حین تمرین باعث مصرف کالری می‌شوند، بلکه به دلیل درگیر بودن عضلات بدن و همچنین افزایش توده عضلانی، متابولیسم یا سوخت و ساز بدن بعد از تمرین را نیز افزایش داده و حتی سوخت و ساز بدن در حالت استراحت را نیز افزایش می‌دهد. یعنی شما دیگر نگران تجمع چربی نباشید!

افزایش توده عضلانی

اولین چیزی که ما از تمرین با وزنه می دانیم، افزایش توده عضلانی است، اما این افزایش توده عضلانی یعنی بافت بدن بیشتر عضله دارد و کمتر چربی و همچنین در برابر آتروفی نیز از شما محافظت می کند.

کمک به ترشح بیشتر هورمون های چربی سوزی و عضله ساز

از دیگر فواید بدنسازی افزایش ترشح بیشتر هورمون رشد و تستوسترون می شود، این دو هورمون گذشته از اینکه به عضله سازی کمک می‌کنند، باعث چربی سوزی نیز می‌شوند. به عنوان مثال: هورمون رشد با برقراری ارتباط با سلول‌های چربی، آن‌ها را برای شکستن و سوزاندن چربی آماده می‌کند.

افزایش تراکم استخوان

تمرینات با وزنه فقط روی عضلات اثر ندارد، بلکه باعث افزایش تراکم استخوان‌ها نیز می‌شود. مطالعات متعدد بیانگر آن است که یک برنامه تمرینی قدرتی به طور منظم، می‌تواند از پوکی استخوان جلوگیری کند و باعث افزایش تراکم استخوان شود.

افزایش تعادل از فواید بدنسازی

شاید کمتر کسی به این فکر می کرد که تمرینات با وزنه باعث افزایش تعادل نیز می‌شود. افزایش تعادل ناشی از تمرینات با وزنه، خصوصاً وزنه‌های آزاد باعث محافظت در برابر آسیب‌های ناگهانی، بهبود هماهنگی و حتی افزایش چابکی می‌شود.

ریسک آسيب دﯾدﮔﯽ را ﮐﺎهش ﻣﯽ دهد

از دیگر فواید بدنسازی کاهش ریسک آسیب است، چون موجب تقویت بافت‌های بدن یعنی عضلات، رباط‌ها و تاندون‌ها می‌شود و ریسک آسیب دیدگی در تمرینات را کاهش می‌دهد. این ویژگی فقط مختص به بدنسازها نیست، بلکه ورزشکاران در هر رشته ورزشی وقتی از تمرینات با وزنه استفاده کنند از این مزیت برخوردار خواهند شد.

افزایش حساسیت به انسولین

در یک تحقیق که توسط انجمن قلب آمریکا صورت گرفته است، به این نتیجه رسیدند که در نتیجه تمرینات با وزنه بدن می‌تواند گلوکز که از مصرف کربوهیدرات به دست می‌آید را به طور مؤثرتری استفاده کند به جای اینکه آن را به عنوان چربی ذخیره کند.

فواید بدنسازی کمک به کاهش چربی شکمی

تمرینات بدنسازی و قدرتی به عنوان یک عامل در مقابله با چربی شکمی شناخته شده است. مطالعات بیانگر آن است که تمرینات با وزنه می تواند موجب کاهش چربی داخل شکم، چربی خطرناکی که در اطراف ارگان های داخل شکم تجمع پیدا می کند، شود.

همچنین این تحقیق مشخص کرده که تمرینات بدنسازی منظم می‌تواند به جلوگیری از افزایش وزن ناشی از افزایش سن خانم‌ها کمک کند. در یک مطالعه در دانشگاه Minnesota دو گروه از زنان دارای اضافه وزن به مدت 2 سال تحت نظر قرار گرفتند، زنانی که دو جلسه در هفته تمرین قدرتی برای عضلات اصلی بدن انجام داده بودند، نسبت به گروه دیگری که کم تحرک بودند، 67 درصد چربی شکم داشتند.

برخورداری از یک بدن جوان حتی با افزایش سن

از سن ۳۰ سالگی به بعد، ما در هر ۱۰ سال ۳ تا ۸ درصد از حجم عضلانی خود را از دست میدهیم. این درصد افزایش از ۵۰ سالگی به بعد به ۱۰ درصد می‌رسد. نتیجه مطالعاتی که در مجله آمریکایی تغذیه بالینی منتشر شده نشان می‌دهد، در ازای هر ۴۵۰ گرم عضله که از دست می‌دهیم، ۴۵۰ گرم چربی در بدن افزایش پیدا می‌کند. پس می‌توان نتیجه گرفت با ادامه تمرینات قدرتی منظم، از کاهش بافت عضلانی و تجمع چربی جلوگیری کرده و به نوعی بدن را جوان نگه داشت.

همچنین با افزایش سن مقدار قابل توجهی فیبرهای عضلانی تند انقباض کاهش پیدا می کند، این فیبرهای عضلانی که به عنوان فیبرهای عضلانی طول عمر شناخته می‌شوند، با فعال نگه داشتن بدن و انجام تمرینات قدرتی در سنین بالا نیز کاهش پیدا نمی کنند و یا حداقل کاهش را خواهند داشت.

فواید بدنسازی برای هرکس می‌تواند تجربه‌ای شخصی و منحصر به فرد باشد. در این مطلب به برخی از شیوه‌های متداول تمرینات قدرتی در تأثیرگذاری بر سلامت روان شما نیز پرداخته شده است.

بهبود خلق‌وخو

تمرینات قدرتی می‌تواند خلق و خوی شما را از شیوه‌های مختلف بهبود بخشد. عمل متعهد بودن به یک هدف، ایجاد عادات تمرینی و پایبندی به یک برنامه منظم تمرینی می‌تواند به بهبود خلق و خوی شما کمک کند.

علاوه بر این، اندورفینی که از طریق اثر تمرینات قدرتی بر بدن آزاد می‌شود، می‌توانند منجر به تولید مواد شیمیایی شده که به شما احساس خوبی دهند تا کمکتان کنند جنبه روشن‌تر زندگی را ببینید. تحقیقات نشان می‌دهد که تمرینات قدرتی می‌تواند علائم افسردگی را نیز برای بسیاری از افراد کاهش دهند. البته، در صورت تجربه علائم افسردگی یا هر مشکل دیگر در سلامت روان، ضروری است که با یک روانشناس متخصص صحبت کنید.

شرکت در تمرینات قدرتی یا سایر فعالیت‌های بدنی برای بهبود علائم، هیچ عوارضی ندارد. ابتدا با پزشک خود صحبت کنید تا مطمئن شوید که برای تمرینی که می‌خواهید انجام دهید، آماده‌اید و یا آن تمرین برای حال حاضر شما مناسب است.

در حالی که چندین تحقیق فواید فعالیت ورزشی و بدنی، از جمله تمرینات قدرتی، را در بهبود برخی حالات روانی نشان داده‌اند، ضروری است که در صورت مشاهده علائم، به دنبال درمان باشید. شما همیشه باید با روانشناس یا روانپزشک خود در مورد برنامه درمانی خاص‌تان مشورت کنید و هرگز دارو یا سایر درمان‌های توصیه شده را بدون مشورت با آن‌ها قطع نکنید.

تقویت و ارتقا ارتباط ذهن و بدن

تمرینات قدرتی مستلزم سطوح بالایی از ارتباط بین ذهن و بدن است، زیرا استفاده از وزنه‌های سنگین ریسک‌هایی را نیز به همراه دارد. بسیار مهم است که از واکنش بدن خود آگاه باشید.

اگر به شکلی که به بدنتان اجازه دهید شما را راهنمایی کند درگیر اجرا یک حرکت می‌شوید – برای مثال گوش دادن به صدای بدنتان در این مورد که چه میزان وزنه را بلند کنید، چه حرکاتی احساس خوبی دارد و کدام جنبه از اجرا تمرین حس خوبی ندارد، در واقع شما در حال ارتباط با بدن خود هستید. دکتر الکسیس کانسون، روانشناس بالینی و نویسنده کتاب «تحول بی‌رژیم غذایی» می‌گوید: این یک راهنمای قابل اعتماد و هوشیار است. اما مراقب باشید که تمرینات قدرتی را نیز می‌توان به گونه‌ای انجام داد که بر خرد بدن شما غلبه کند.

او می‌افزاید: «ذهنیت بی‌رنج، گنج میسر نمی‌شود» یا اگر رویکردی که مربی به شما می‌گوید را در حین ارسال سیگنال‌هایی توسط بدن به شما انجام دهید، می‌تواند منجر به ناهماهنگی، قطع این ارتباط و در نهایت آسیب به بدن شما شود.
مراقب حس‌های خود باشید و برای اطمینان از اینکه هیچ یک از این پیام‌ها را نادیده نمی‌گیرید، وقت بگذارید و بر روی ارتباط با خودتان کار کنید. بدن‌تان را بشناسید.

فواید بدنسازی در کاهش استرس و اضطراب

تمرینات قدرتی می‌تواند با کاهش هورمون استرس، کورتیزول، استرس و اضطراب را کاهش دهد. علاوه بر این، وقتی کورتیزول را کاهش می‌دهیم، اضطراب هم کاهش می‌یابد. وقتی ما تمرینات قدرتی انجام می‌دهیم، مغز اندورفین ترشح می‌کند، هورمون احساس خوب بدن که می‌تواند به کاهش سطح کورتیزول کمک کند و باعث شود بعد از تمرین احساس خوبی داشته باشید.

تمرینات قدرتی می‌تواند به بدن ما در حفظ تعادل هورمونی کمک کند. هورمون‌های ما بر هر بخش بدن ما تأثیر می‌گذارند، به ویژه بر احساسات و وضعیت روانی ما.

تحقیقات اخیر نشان می‌دهند که تمرینات قدرتی به طور ویژه می‌تواند اضطراب را تا ۲۰٪ کاهش دهد. محققان بر این باورند که این احتمالاً منجر به احساس اطمینان، افزایش باور به توانایی‌های‌شان و مهارت‌های تقابل می‌شود.

افزایش باور به توانایی و مهارت، به احتمال زیاد باعث افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس آن‌ها می‌شود که می‌تواند منجر به کاهش اضطراب شود. محققان همچنین حدس می‌زنند که تغییرات بیولوژیکی در عضلات و مغز برای بهبود علائم اضطراب با یکدیگر همکاری می‌کنند، اما برای نتیجه‌گیری دقیق‌تر نیاز به تحقیقات بیشتری است.

تقویت سلامت و عملکرد مغز

فواید بدنسازی با تاثیر بر عملکردهای مغزی آن را هم تقویت کند و به مواردی مانند تقویت حافظه و جلوگیری از زوال شناختی عقل کمک کند. مربی تمرینات تخصصی قدرتی و فیتنس آلیسیا می‌گوید: «جایگزینی تمرینات قدرتی در کنار فعالیت‌های روزانه‌تان می‌تواند باعث شود که از نظر ذهنی بیشتر احساس درگیری در فعالیت را داشته باشید و انرژی ذهنی و تمرکزتان را افزایش دهید.»

ورزش منظم مانند یک برنامه روتین تمرین قدرتی مداوم، اثرات محافظتی از حافظه و در برابر زوال شناختی دارد. تحقیقات انجام شده نشان می‌دهند که ۷۰ تا ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی هفتگی، مانند تمرینات قدرتی، منجر به بهبود توانایی‌های شناختی در افراد مسن می‌شود. شواهد نشان می‌دهند که تمرینات قدرتی و سایر تمرینات می‌توانند فاکتورهای رشد محافظت کننده عصبی را تقویت کنند، نشانگرهای التهابی در مغز را کاهش دهند و به تشکیل سلول‌های جدید مغزی کمک کنند.

افزایش ارتباط با بدن

برای برخی افراد، ورزش ممکن است به عنوان نوعی جبران عادات غذایی نامناسب، یا روشی برای واداشتن بدن با هدف تبدیل آن به شکل خاصی در نظر گرفته شود. برای برخی افراد، ورزش اغلب به معنای تلاش به منظور لاغرتر به نظر رسیدن یا کاهش وزن است. تمرکز بر ظاهر شما می‌تواند باعث ایجاد یک رابطه ناسالم با بدن و فعالیت ورزشی شود.

فعالیت بدنی می‌تواند روشی برای آب کردن غذایی که خورده‌ایم یا تلاشی برای کاهش یافتن تصویر منفی که از بدن‌مان داریم باشد. این تصمیمات می‌توانند خط قرمزی در راستای اختلالاتی مانند اختلال در غذا خوردن، عادات غذایی و رفتارهای ورزشی ناسالم باشند.
انتخاب متمرکز بر برنامه تمرینی خود به منظور تقویت قدرت جسمانی، جنبه ظاهری انجام فعالیت بدنی را حذف می‌کند.

از دیگر فواید بدنسازی این است که با افزایش قدرت، از عملکردهای بدنی و قابلیت‌های حرکتی که دارید و شاید هرگز نمی‌دانستید توانایی انجام آن‌ها را داشته باشید نیز آگاه شوید. به علاوه، این رویکرد انجام فعالیت بدنی می‌تواند تأثیر مثبتی بر تصویر بدن و همچنین بر احساس نارضایتی از بدن داشته باشد.

در واقع، یک پژوهش نشان داده است که زنانی که ورزش می‌کردند، در مقایسه با زنانی که ورزش نمی‌کردند، می‌توانستند تصویر ذهنی بهتری از بدن خود را به میزان قابل توجهی مثبت ترسیم کنند. محققان همچنین دریافتند که تأثیر بر روی تصویر ذهنی از بدن تقریباً فوری بوده و حداقل ۲۰ دقیقه پس از ورزش ادامه دارد.

در همین راستا، پژوهشی بر روی نوجوانان نشان داده است که فعالیت بدنی می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا به یک خودپنداره مثبت دست یابند و سلامت روانی خود را ارتقا دهند. در واقع، محققان دریافتند که فعالیت بدنی نیز تأثیر مستقیمی بر رضایت از بدن دارد.

کلام پایانی

فواید بدنسازی مشخص و از لحاظ علمی ثابت شده‌ای بر سلامت روان شما دارد. خلق و خوی، اعتماد به نفس و ارتباط شما با بدن ممکن است با انجام تمرین مداوم بهبود یابد. برای اطمینان از اینکه از تمرینات قدرتی خود حداکثر بهره را می‌برید، از تأثیر آن بر

الگوهای شناختی و ذهنی خود آگاه باشید و تمرینات‌تان را بر اساس آن‌ها تنظیم کنید.
اگر تازه انجام ورزش و فعالیت‌های قدرتی و ورزشی را شروع کرده‌اید یا هرگز تمرینات قدرتی انجام نداده اید، قبل از شروع یک برنامه تمرینی حتما با یک متخصص مشورت کنید. آن‌ها می‌توانند به شما کمک کنند تا آنچه که برای شما مناسب است را مشخص کنید.

بیشتر بخوانید: ۷ تا از بهترین پودر پروتئین گیاهی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا