۱۰ خواص شگفت انگیز روغن نارگیل برای سلامتی؛ لاغری، پوست و قلب

از روغن نارگیل با عنوان “سوپر فود” یاد می‌شود. ترکیب منحصر به فرد اسیدهای چرب موجود در روغن نارگیل تاثیر مثبتی بر سلامت شما می‌گذارد. از جمله این تاثیرات می‌توان به افزایش از دست دادن چربی، بهبود سلامت قلب و بهبود عملکرد مغز اشاره کرد. در این مقاله از مجله علم ورزش به ۱۰ خاصیت روغن نارگیل برای سلامتی اشاره می‌کنیم. با سایت دانستنی های ورزشی همراه باشید.

۱۰ خواص شگفت انگیز روغن نارگیل برای سلامتی؛ لاغری، پوست و قلب

روغن‌نارگیل حاوی مقادیر زیادی چربی‌های اشباع شده است. این چربی‌ها در مقایسه با بیشتر چربی‌های غذایی دیگر اثرات مختلفی بر بدن می‌گذارند. اسیدهای چرب موجود در روغن نارگیل می‌تواند بدن را تشویق به چربی‌سوزی کرده و در بدن و مغز انرژی فوری تامین ‌کند. همچنین میزان کلسترول HDL (کلسترول خوب) را در خون افزایش می‌دهد، که این امر به کاهش خطر بیماری قلبی کمک می‌کند.

یشتر چربی‌های غذایی در گروه چربی‌های تریگلیسیرید با زنجیره بلند دسته بندی می‌شوند، این در حالیست که روغن‌نارگیل حاوی برخی تریگلیسیرید‌های با زنجیره متوسط (MCTs)است، که  اسیدهای چرب با زنجیره‌های کوتاه‌تر هستند.

زمانی که تریگلیسیرید با زنجیره متوسط می‌خورید، آنها مستقیم وارد کبدتان می‌شوند. بدن از آنها به عنوان منابع فوری انرژی استفاده کرده یا آنها را تبدیل به کتون می‌کند. کتون‌ها فواید مهمی برای مغز دارند و محققان در حال مطالعه کتو‌ن‌ها به عنوان درمانی برای بیماری صرع، آلزایمر و سایر بیماری‌ها هستند.

نارگیل یک میوه کمیاب در غرب است و تنها افراد کمی مصرف کننده اصلی آن هستند. با اینحال در برخی نقاط جهان، نارگیل که سرشار از روغن است، یک میوه رایج است که نسل‌هاست مردم از آن استفاده می‌کنند.

بر اساس مطالعه‌ای در سال ۱۹۸۱،  افرادی که در بخش جنوبی اقیانوس آرام زندگی می‌کنند، بیش از ۶۰ درصد کالری خود را از طریق  نارگیل تامین می‌‌کنند. محققان گزارش کردند که این افراد از سلامت خوبی برخوردارند و میزان بیماری‌های قلبی در آنها بسیار پایین است. گروه دیگری از افراد که نارگیل و همچنین میوه و ماهی زیادی مصرف می‌کنند، جمعیت کیتاوان در پاپوآ گینه‌ نو هستند، که میزان سکته و بیماری‌های قلبی در آنها پایین است.

چاقی یکی از بزرگترین مشکلات سلامتی‌ است که امروزه افراد زیادی را درگیر خود کرده‌ است. برخی افراد تصور می‌کنند که چاقی تنها به میزان کالری مصرفی ربط دارد، با اینحال منابع این کالری‌ها نیز اهمیت دارد‌. غذاهای مختلف به روش‌های متفاوتی روی بدن و هورمون‌ها اثر می‌گذارند.

MCTsهای موجود در روغن نارگیل در مقایسه با اسیدهای چرب با زنجیره‌های بلندتر می‌تواند تعداد کالری‌هایی که بدن می‌سوزاند را افزایش دهد‌. در مطالعه‌ای محققان متوجه شدند که مصرف ۱۵تا ۳۰ گرم از MCTsها در روز می‌تواند میزان کالری که طی ۲۴ ساعت سوزانده می‌شود را تا ۵ درصد افزایش می‌دهد.

هرچند که این مطالعات به طور مشخص اثرات روغن نارگیل را بررسی نمی‌کنند. محققان اثرات MCTsها، (مانند اسید لوریک) که تنها ۱۴ درصد از روغن نارگیل را تشکیل می‌دهد، بر روی سلامتی بررسی کردند.

در حال حاضر هیچ مدرکی وجود ندارد که ثابت کند خوردن روغن نارگیل به تنهایی مقدار انرژی مصرفی را افزایش می‌دهد. باید به یاد داشته باشید که روغن‌نارگیل مقدار زیادی کالری دارد و در صورت مصرف زیاد، می‌تواند به راحتی منجر به افزایش وزن شود.

اسید لوریک ۱۲ کربنی تقریبا ۵۰ درصد اسیدهای چرب موجود در روغن نارگیل را تشکیل می‌دهد. زمانی که بدن اسید لوریک را تجزیه می‌کند، ماده‌ای به نام مونولارین شکل می‌گیرد‌. اسید لوریک و مونولارین هر دو می‌توانند عوامل بیماری زا مضر، نظیر باکتری‌ها، ویروس‌ها و قارچ‌ها را از بین ‌ببرند.

برای مثال مطالعات نشان می‌دهند که این مواد می‌توانند به کشتن باکتری استافیلوکوکوس اورئوس کمک کند که سبب عفونت‌های و قارچ کاندیدا آلبیکانس، منبع شایع عفونت‌های قارچی در انسان‌ها، می‌شود.

برخی شواهد نیز وجود دارد که نشان می‌دهد استفاده از روغن‌نارگیل به عنوان دهانشویه به بهداشت دهان کمک می‌کند، هرچند محققان این موضوع را چندان قوی تلقی نمی‌کنند. هیچ مدرکی وجود ندارد که ثابت کند روغن نارگیل خطر سرماخوردگی‌های رایج یا سایر عفونت‌های درونی را کاهش می‌دهد.

یکی از ویژگی‌های شگفت انگیز MCTsها کاهش گرسنگی است. این امر ممکن است با روشی که بدن چربی‌ها را تبدیل به انرژی می‌کند مرتبط باشد، زیرا کتون‌ها می‌توانند اشتهای شما را کاهش دهد.

در یک مطالعه مقدار متفاوتی از MCTs و LCTsها را به ۶ مرد سالم دادند. مردانی که بیشترین میزان MCTsها را مصرف کردند، در طول روز کالری کمتری مصرف کردند. مطالعه‌ی دیگری بر روی ۱۴ مرد سالم نشان داد که افرادی که بیشترین میزان MCTsها را در وعده صبحانه مصرف کردند، کالری کمتری در وعده ناهار خوردند.

این مطالعات کوچک و در محدوده زمانی کوتاهی انجام شده‌اند. اگر این خاصیت در بلند مدت نیز باقی بماند، می‌تواند منجر به کاهش وزن طی چند سال شود. اگرچه روغن‌نارگیل یکی از غنی ترین منابع طبیعیMCTsها است، اما هیچ مدرکی مبنی بر اینکه مصرف روغن نارگیل نسبت به سایر انواع روغن‌ها سبب کاهش اشتها می‌شود، وجود ندارد. در واقع در یک مطالعه گزارش شده که روغن نارگیل نسبت به روغن MCTs سیرکنندگی کمتری دارد.

محققان در حال حاضر در حال مطالعه رژیم کتوژنیک (رژیم غذایی بسیار کم کربوهیدرات با چربی بسیار بالا) به عنوان درمانی ‌برای اختلالات مختلف هستند‌. بهترین استفاده درمانی از این رژیم غذایی برای کودکان مبتلا به صرع مقاوم در برابر دارو است.

این رژیم غذایی به طرز چشمگیری میزان حمله در کودکان مبتلا به صرع کاهش می‌دهد، حتی در افرادی که با داروهای مختلف درمان نشده‌اند. محققان علت این امر را به طور قطع نمی‌دانند.

کاهش مصرف کربوهیدرات و افزایش مصرف چربی منجر به افزایش تمرکز کتون‌ها در خون می‌شود. به دلیل اینکه MCTsها در روغن‌نارگیل به کبد منتقل شده و به کتون تبدیل می‌شوند، متخصصان سلامت ممکن است برای تحریک کتون‌ها و کمک به صرع، از رژیم غذایی کتوژنیک اصلاح شده که شامل MCTsها و میزان  کربوهیدرات بیشتر است، استفاده کنند.

روغن نارگیل حاوی چربی‌های طبیعی اشباع شده است که کلسترول HDL (کلسترول خوب) را در بدن افزایش می‌دهد‌. همچنین ممکن است به کلسترول HDL یا کلسترول بد کمک ‌کنند به یک نوع کم خطرتر تبدیل شود.

با افزایش HDL متخصصان باور دارند که روغن‌نارگیل در مقایسه با بسیاری از روغن‌های دیگر می‌تواند برای سلامت قلب مفید باشد‌. در یک مطالعه روی ۴۰ خانم مشخص شد که روغن‌نارگیل در مقایسه با روغن سویا، سطح LDLیا کلسترول بد را کاهش داده و سطح HDL را افزایش می‌دهد. در یک مطالعه بر روی۱۱۶ بزرگسال، نشان داده شد دنبال کردن رژیم غذایی که حاوی روغن نارگیل باشد، سطح HDL را در بیماران مبتلا به بیماری سرخرگ کرونری افزایش می‌دهد‌.

علاوه بر مصرف خوراکی، می‌توانید به روش‌های دیگری نیز از روغن نارگیل استفاده کنید. بسیاری از افراد با اهداف زیبایی، بهبود سلامت و ظاهر پوست و موهایشان از روغن‌نارگیل استفاده می‌کنند.

مطالعات نشان می‌دهند که روغن نارگیل سبب مرطوب سازی پوست‌های خشک شده و همچنین علائم اگزما را کاهش می‌دهد‌. روغن نارگیل همچنین می‌تواند از شما در برابر آسیب دیدگی پوست محافظت کند. مطالعه‌ای نشان می‌دهد که می‌توان از روغن‌نارگیل به عنوان یک ضد آفتاب ضعیف استفاده کرد، زیرا تقریبا مانع از ۲۰ درصد اشعه‌های فرابنفش خورشید شود‌.

استفاده از روغن‌نارگیل به عنوان دهانشویه و مالیدن آن اطراف دهان می‌تواند برخی باکتری‌های مضر دهان را از بین ببرد. این امر سلامت دهان را افزایش و بوی بد دهان را کاهش می‌دهد، هرچند به تحقیقات بیشتری در این زمینه نیاز است.

بیماری آلزایمر رایج‌ترین علت زوال عقل است. این بیماری معمولا بزرگسالان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در افراد مبتلا به بیماری آلزایمر، توانایی مغز در استفاده از گلوکز برای تامین انرژی کاهش می‌یابد‌‌. محققان پیشنهاد کرده‌اند که کتون‌ها می‌توانند جهت کاهش علائم بیماری آلزایمر، منبع جایگزین تامین انرژی برای اختلالات سلول‌های مغز را تامین کند.

نویسنده مطالعه‌ای در سال ۲۰۰۶ گزارش کرد که مصرف MCTsها، عملکرد مغز را در بیماران مبتلا به نوع خفیف‌تر بیماری آلزایمر بهبود می‌بخشد. با این‌حال این مطالعه جدید است و هیچ مدرکی مبنی بر اینکه روغن نارگیل به تنهایی به آلزایمر کمک می‌کند وجود ندارد.

قبلا خواندیم که روغن‌نارگیل به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب می‌تواند اشتها را کاهش و چربی سوزی را افزایش دهد، و بر اساس تحقیقات به شما در کاهش وزن کمک کند. چربی شکم یا چربی احشایی، در حفره شکمی و اندام‌های اطراف گیر می‌کند. MCTsها در مقایسه با LCTsها، به طرز ویژه‌ای در کاهش چربی شکم موثر هستند.

چربی شکمی مضرترین نوع چربی است و با بسیاری از بیماری‌های مزمن در ارتباط است. اندازه دور کمر یک نشانگر آسان و صحیح برای اندازه‌گیری میزان چربی در حفره شکمی است.

در یک مطالعه بر روی ۴۰ خانم مبتلا به چاقی در شکم، افرادی که روزانه ۲ قاشق سوپ‌خوری (۳۰میلی‌گرم) روغن نارگیل مصرف کردند، طی ۱۲ هفته به طرز چشمگیری BMI و اندازه دور کمرشان کاهش یافت.

مطالعه دیگر بر روی ۲۰ مرد چاق نشان داد که این افراد بعد از ۴ هفته مصرف روزانه ۲ قاشق سوپ‌خوری روغن‌نارگیل (۳۰میلی گرم)، کاهش ۲.۸۶ سانتی متری دور کمر را تجربه کردند. روغن نارگیل همچنان کالری بالایی دارد، بنابراین باید آن را به اندازه مصرف کنند. جایگزین کردن برخی روغن‌های مورد استفاده در آشپزی، با روغن نارگیل می‌تواند سبب اندکی کاهش وزن شود، در هر حال شواهد در این زمینه متناقض هستد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا