کمال گرایی ورزشی چیست و چه نقشی در سلامت و موفقیت فرد دارد؟

در دنیای امروز، کمال گرایی عبارتی است که زیاد استفاده می‌شود و انگار همه تلاش می‌کنند در دنیایی پُر از رقابت‌های جورواجور، بهترین و بی‌نقص‌ترین باشند. تمرین در باشگاه از روی هدف، بسیار خوب است اما اگر بخواهید استانداردهای سفت و سختی برای خود در نظر بگیرید ممکن است زود خسته و زده شده و عملکرد ورزشی خوبی نداشته باشید. با سایت دانستنی های ورزشی همراه باشید.

کمال گرایی ورزشی چیست و چه نقشی در سلامت و موفقیت فرد دارد؟

به طور کلی هدف داشتن در زندگی عالی و لازم است اما وسواس به خرج دادن نسبت به هدف‌ها و معیارها، شما را به جایی نمی‌رساند. کمال گرایی ورزشی هم می‌تواند جنبه‌ی تاریکِ هدف تعیین کردن و بزرگ‌ترین عامل دلزدگی باشد.

محققان دانشگاه Bath and York St. John در انگلیس، 43 مطالعه در مورد کمال گرایی و عملکرد انجام دادند و دریافتند در بسیاری از موارد، کمال گرایی در زندگی منجر به استرس و اضطراب شدید می‌شود. نگرانی‌های کمال گرایانه که می‌توان آنها را به صورت ترس‌ها، تردیدها و اضطراب‌هایی تعریف کرد که وقتی طبق استانداردها پیش نمی‌رویم، خودمان را در معرض‌شان قرار می‌دهیم، سبب عدم تمرکز شده و اجازه‌ی عملکرد بهینه به ما نمی‌دهند.

اما جنبه‌های خاصی از کمال گرایی می‌توانند مانند انگیزه‌هایی به دردبخور برای رسیدن به هدف ما در فیتنس عمل کنند. طبق مطالعه‌ای، تلاش‌ها کمال گرایانه گاهی می‌توانند باعث شوند هدف‌های شخصی درستی برای خود تعیین کرده و به ما کمک می‌کنند تاثیرات مثبت دست آوردهای‌مان را حفظ کرده و خستگی و دلزدگی ناشی از هدف‌های غیرقابل دسترس را به تاخیر بیندازیم.

هدف‌ها زمانی موثرتر می‌شوند که بر اساس عملکرد شخصی ما باشند، نه بر پایه‌ی رقابت؛ یعنی معنادار و چالش برانگیز، اما واقعی و منطقی! بنابراین روی تعیین هدف‌هایی تمرکز کنید که نقاط عطف قابل دسترس و شدنی در اختیارتان بگذارند.

نگران شکست‌های‌تان نباشید. داشتن هدف‌های بزرگ مهم است اما نباید موجب شود خودتان را بابت شکست‌ها و کاستی‌های جزئی سرزنش کنید و تسلیم شوید. ایده‌آل این است که هدف‌های عالی برای خود در نظر بگیرید اما نگران شکست‌ خوردن نباشید. نگاه‌تان را نسبت به شکست تغییر دهید و باور کنید که شکست نیز به اندازه‌ی موفقیت ارزشمند و مفید است.

به جای اینکه توقف‌ها و کمبودها را شکست تلقی کنید، به آنها به چشم فرصت‌هایی باارزش بنگرید که در نهایت شما را به هدف‌تان نزدیک‌تر می‌کنند. اگر در رقابتی نتوانستید امتیاز لازم را کسب کنید به این معنی نیست که دیگر نمی‌توانید موفق شوید؛ در عوض فرصتی برای شماست تا برنامه و روال کارتان را ارزیابی مجدد کنید تا ببینید چه ضعف‌هایی را باید تقویت کرده و چه تغییراتی لازم است ایجاد کنید.

پیشرفت و کامل بودن هم معنی نیستند. از لحاظ تئوری، هر دو منجر به بهتر شدن می‌شوند اما پیشرفت، بسیار قابل تداوم‌تر از کامل بودن است. در واقع شما زمانی موفق می‌شوید که روند ِ بهتر شدن‌تان پیوسته باشد، حتی اگر کُند و آهسته پیش بروید. هر روز ۲۵۰ کالری کمتر خوردن و ۲۵۰ کالری بیشتر سوزاندن، منجر به کاهش تقریبا نیم کیلو از وزن‌تان در هفته می‌شود؛ یعنی حدود ۲۴ کیلو در عرض یک سال. شما می‌توانید اگر بخواهید هر روز کلوچه هم بخورید، پس نیازی به کمال گرایی ورزشی نیست.

بیشتر بخوانید: آیا کاهش وزن در بارداری خطرناک است؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا