ورزش کشتی و تاریخچه آن در ایران و جهان
تاریخچه ورزش کشتی ایران
ورزش کشتی از باسابقه ترین رشته های ورزشی می باشد که در نزد ملل گیتی از دوران باستان به شکل های مختلف ورزش کشتی برگزار شده است و تقریباً می توان گفت در هیچ یک از ایل و قبیله و شهر و روستایی نیست که ورزش کشتی برای مردم آشنا نباشد. با اطمینان می توان این را گفت که کشتی گرفتن و زور آزمایی از دوران نخستین ظهور انسان ها بر روی کره زمین مورد توجه بوده است و معمولا در اوغات فراقت یا در جنگها به شکلی طبیعی و غریزی ورزش کشتی برگزار می شده است.
تاریخچه ورزش کشتی
شاید انسان اولین درس راه و روش زورآزمایی کردن و کشتی گرفتن را از حیوانات آموخته است . وقتی انسان های نخست دریافتند که می توانند با کمک قدرت بدنی و زوربازوی خود بهتر بر حیوانات و حریفان مهاجم خود چیره شود، بیشتر به اهمیت ورزش کشتی پی بردند. بدین ترتیب قسمتی از اوغات فراغت انسانهای نخست با ورزش کشتی و کشتی گرفتن سپری می شد تا آنها بتوانند مهارت لازم خود را در این ورزش(کشتی) پیدا کنند و در وقتی که نیاز دارند از مهارت های ورزش کشتی استفاده کنند.
ورزش کشتی چه تاریخچه ای داشته است؟
ورزش کشتی در طول تاریخ
در تعداد فراوانی از کتیبه هایی که از روزگاران قدیم و در حدود پنج هزار سال پیش به جای مانده است که توسط باستان شناسان کشف شده، ثابت میکند که ورزش کشتی در میان مصریان و آشوریان رواج داشته است و ورزش کشتی دارای مقررات مخصوصی بوده است.
در میان النهرین و مصر فن های ورزش کشتی به مناطق دور و نزدیک آسیا و روم و یونان رواج پیدا کرد و می توان گفت در همه جا گسترش و تکامل پیدا کرد. مربیان ورزش کشتی در یونان باستان مرحله های اجرا شدن هر فن ورزش کشتی را به طور چند نقاشی در حالت های مختلف بر روی صفحه های کاغذ پاپیروس نقاشی می کردند و به کمک این نقاشی ها، شاگردان کشتی گیر خود را آموزش می دادند.
با رواج یافتن ورزش محبوب کشتی در یونان مسابقات مربوط به آن از سال 704 قبل از میلاد به مواد پنجگانه مسابقات بازیهای المپیک باستان افزوده شد. مسابقات پنجگانه در مسابقات بازیهای المپیک یونان باستان که پنتاتلون گفته می شد عبارت بوده است از کشتی گرفتن، پریدن، دویدن، پرتاب نیزه، پرتاب دیسک.
ورزش کشتی در تاریخ
قانون های اولیه ورزش کشتی در یونان باستان چنین بوده است که هر کسی در کشتی سه بار زمین می خوردشکست می خورد و مغلوب حریف میشد. منتها در بیشتر کشتی های باستانی رسم اینگونه بود که چنانچه هر قسمت از بدن انسان به جز کف پاها با زمین برخورد داشته باشد، آن کشتی گیر بازنده میدان میشد.
از مشهورترین کشتی گیران و پهلوانان یونان در قرن ششم قبل از میلاد پهلوانی بود به اسم میلو از اهالی کروتون. در 6 دوره متوالی از مسابقات بازیهای المپیک توانست مقام قهرمانی دست پیدا کند و همچنان توانسته بود در 32 مسابقه بزرگ پهلوانی هم تمام حریفان خود را شکست دهد تا اینکه بلند آوازه ترین کشتی گیر زمان خود شده بود.
در قاره آسیا کشتی گرفتن یا ورزش کشتی در میان قبایل و ایلات و عشایر همواره رایج بوده است و ورزش کشتی محبوبیت بسیار داشته منتها رواج ورزش کشتی در کشور مغولستان و کشور ژاپن و کشور ایران و کشور هندوستان بیشتر از مناطق دیگر در قاره آسیا بوده است و البته که هنوز هم این ورزش در این قاره ها محبوب و دوست داشتنی است.
ورزش کشتی در ایران
تاریخچه ورزش کشتی در کشور ایران
در کشور ایران قدیم کشتی گرفتن یا ورزش کشتی اهمیت فراوانی داشته است و کشتی در زندگی و سنتهای ما ایرانی ها به قدری ریشه دارد که این ورزش محبوب امروزه تبدیل به یک ورزش ملی شده است.
ورزش کشتی و ورزش باستانی در دوران صفویه و زندیه رونق زیادی در کشور ایران یافته است به طوری که در هر شهر صدها پهلوان و کشتی گیر بنام وجود داشته است. در دوران قاجاریه علاقه به ورزش کشتی چنان زیاد شده بود که در دوران ناصرالدین شاه شخصی به نام صاحب الدوله مأمور توسعه ورزش کشتی شد و در تمام روزهای تعطیل پهلوانان در میادین شهر به کشتی گرفتن مشغول می شدند. مسابقات ورزش کشتی پهلوانی برای انتخاب کردن پهلوان پایتخت از همین دوران آغاز شد و بعد از مدت ها به طور یک سنت جاری همه ساله درآمد. ابراهیم یزدی معروف به یزدی بزرگ، محمدصادق بلورفروش، پهلوان اکبر خراسانی، سید حسن رزاز، حسین یوزباشی، سید اسماعیل کالسکه ساز از کشتی گیران مشهور آن زمان بوده اند.
تاریخچه ورزش کشتی در کشور ایران
از دوران رضا شاه زورخانه با فرهنگ جدید رونق بیشتری گرفت و در کنار زورخانه ها، باشگاه ها و ورزشگاه ها هم ساخته شده اند. از سال 1318 با مطرح شدن مقررات بین المللی ورزش کشتی، تغییر و تحولاتی در شیوه کشتی گرفتن و نحوه لباس پوشیدن کشتی گیران به وجود آمد.
در رابطه کلمه ورزش کشتی باید اینگونه گفت که پارسیان و زرتشتیان باستان هنگام غروب آفتاب بندی به کمر خود می بستند و در برابر کانون آتش شروع به دعا خواندن می نمودند. آن کمربند کستی نامیده می شده است و کشتی گرفتن هم از این کلمه آمده است به معنی کمر یکدیگر را گرفتن. البته واژه کستی هم در طی زمان تبدیل به ورزش کشتی شده است و امروزه برای نامیدن این ورزش (کشتی) که زورگری و زور آزمایی است به کار میرود.
تاریخ پهلوانی کشور ایران سرشار از نامهای آشنایی است که قدرت بدنی و نیروی خود را در راه مبارزه با بی عدالتی و دفاع از مظلومان بکار می بردند . از پهلوانان قدیم پوریای ولی، عبدالرزاق، مفرد قلندر، فیله همدانی، شمس محمد، محمد مالانی و یوسف ساوی شهرت و محبوبیت بیشتری دارند و از پهلوانان دوره معاصر میتوان اشاره کرد به نامهای مشهوری همچون ابراهیم یزدی، اکبر خراسانی، حاج محمد صادق بلور فروش و حاج سید حسن رزاز