بازی شطرنج چه تاثیری روی مغز شما دارد ؟
آشنایی با ورزش شطرنج
شطرنج به دلیل قدرت سرگرم کنندگی و جاذبه های ذوقی و منطقی اش بسیاری از فیلسوفان، هنرمندان، دانشمندان، و ….. همچون فردریک کبیر، ناپلئون بونا پارت، مندلیف، چارلز دیکنز، تولستوی و ….. را شیفته خود کرده است
در شطرنج هوش و تخیل مهمتر از حافظه است. بسیاری از شطرنجبازان به قدر کافی حرکت ها و ادامه های مختلف گشایشی را در ذهن دارند ( حافظه شان قوی است)، اما در پوزیسیون های ناآشنا و جدید با دشواری هایی مواجه می شوند که قادر به حل آنها نیستند ( هوش و تخیل آنها قوی نیست). با یادگیری مفاهیم بنیادی و اصول استراتژی و تاکتیک در واقع قوه تخیل و هوش شطرنجباز تقویت می شود و او می تواند در وضعیت های حساس و بحرانی بهتر تصمیم گیری کند و هدف ها را بهتر تشخیص دهد.
شطرنجباز باید محکم و با اراده استوار سر رشته را در دست خود حفظ کند. شطرنجباز باید در هر لحظه در پی بهترین امکان باشد و ضمن اینکه به اصول بازی وفادار می ماند اسیر کلیشه ها و قالب های ذهنینشود. افزایش تجربه، انجام بازی های مکرر و اندیشیدن های دوباره به راه هایی که طی کرده ایم، سبب تقویت قوه قضاوت می شود.
بازی مهیج شطرنج دارای اصول و قواعد زیادی می باشد که اگر آنها را درست و بجا بکار بگیرید می توانید در این بازی موفق شوید.
آموزش ورزش شطرنج
با توجه به استقبال روز افزون از این ورزش مهیج و حرفه ای مراکز متعدد و مختلفی در سطح کشور در جهت آموزش شطرنج شروع به فعالیت کرده اند که بخشی از این مراکز بصورت حرفه ای به آموزش خود ادامه داده و بخشی نیز دست از کار کشیده اند
برخی از اصول و قوانین شطرنج
- هرگز یک مهره ی قوی خود را در مقابل یک مهره ی ضعیف دشمن از دست ندهید.
- در هنگام بازی شطرنج به شمارش امتیازات خود توجه کنید اما هرگز فراموش نکنید که مات کردن در بازی، از هر امتیازی بیشتر است.
- هدف اصلی در بازی مات کردن شاه حریف است و مات کردن شاه حریف ارزش آن را دارد که شما هر تعداد از مهره های خود را که لازم باشد قربانی دهید.
- مراقب مهره های خود باشید و مجانی آنها را تقدیم دشمن نکنید.
- اگر همزمان می توانستید چند مهره را بزنید مهره ی قوی تر را بزنید.
- قبل از این که مهره را در خانه ای بگذارید مطمئن شوید جای امنی دارد و توسط مهره های حریف کشته نشود.قبل از حرکت خود به حرکت قبل حریف نگاه کنید تا متوجه نقشه ی او هم شوید و شاید حریف مهره اش را در جایی قرار داده که شما می توانید آن را بزنید.
نحوه شروع بازی شطرنج
بازی شطرنج را عموما به سه مرحله تقسیم می کنند:شروع بازی یا گشایش، وسط بازی و آخر بازی گشایش یا شروع بازی عبارت است از گسترش اولیه نیروها و وارد کردن آن ها به کارزار.
مهم ترین مسئله در گشایش عبارت است از بسیج قوا و کنترل یا تسخیر خانه ها و خطوط مهم توسط نیروها. در مرحله گشایش عموما نبرد اصلی به قصد تصرف مرکز و رفع موانع گسترش برای خود و ایجاد موانع گسترش برای حریف صورت می گیرد.
در بازی شطرنج، جنگ از نخستین حرکت ها آغاز می شود. به نظر می رسد که در شروع بازی حرکت 1.e4 یا 1.d4 و گاه 1.c4 مناسب ترین حرکت باشد. سپس در گسترش سوارها باید دقت کرد که در مواضعی قرار گیرند که بر مرکز تسلط داشته باشند یا مهره هایی از حریف را که متوجه مرکز می شوند مورد تهدید قرار دهند.
البته هدایت صحیح مرحله گشایش اهمیت بسیار دارد. بی اعتنایی به نظم و سیاق بازی، به نبردی بی تدارک در شرایط نامطلوب می انجامد و ممکن است حریف در گسترش جلو بیفتد و یا به پوزیسیون دلخواهش برسد.
به طور کل به نوآموزان توصیه می شود که در شروع بازی، بیشتر سعی کنند سوارها را گسترش دهند و از بازی اضافی با پیاده ها اجتناب کنند. گسترش سوارها مهم تر از حرکت دادن پیاده هاست. حرکت پیاده ها به قصد گشودن خطوط برای سوارها صورت می گیرد و هدف ما فعال کردن سوارهاست. از این رو در آغاز گشایش ها عموما پیاده های ستون e و d را پیش می رانند تا راه فیل ها گشوده شود. اگر ضرورت ایجاب کند حرکت پیاده های ستون های دیگر هم صورت می گیرد.