همه چیز در مورد علت گرفتگی عضلات، پیشگیری و درمان گرفتگی
گرفتگی عضلات یکی از دردها و آسیبهای شایع است که اکثر ورزشکاران آن را تجربه میکنند. البته بسیاری از افراد مانند افراد مسن بالای ۶۰ سال و پس از مصرف برخی از داروها به عنوان عوارض جانبی دارو، خانمهای باردار و افرادی که در مصرف مشروبات الکلی زیاده روی میکنند نیز این عارضه را به احتمال زیاد تجربه میکنند. گرفتگی عضلات به خصوص در مورد عضلههای پشت ساق پا و گاهی در کف پا شایعترین نوع گرفتگی عضلات است. با سایت دانستنی های ورزشی همراه باشید.
به انقباض ناگهانی و غیر ارادی یک یا چند عضله که ممکن است ناشی از فشار عصبی و یا کمبود مواد معدنی باشد، گرفتگی عضله گویند، این حالت وضعیت دردناک و ناراحت کنندهای است و علت آن انقباض بسیار شدید عضله و ماندن عضله در این حالت است که عضله به حالت اول بازنگشته و منبسط نمیشود.
این وضعیت یک حالت موقتی است و بین چند ثانیه تا چند دقیقه ممکن است به طول بیانجامد و بدون انجام درمان خاصی خود به خود بهبود مییابد و ممکن است عضله تا ۲۴ ساعت پس از بهبود حساس بماند و مستعد بازگشت مجدد به این حالت باشد. اما چنانچه این وضعیت برای شما مرتب تکرار میشود مثلا در طول هفته یا در طول ماه، ممکن است این حالت یکی از نشانههای بیماری خاص در شما باشد و باید به پزشک مراجعه کنید. از آنجا که این گرفتگی اغلب در عضلات ساق پا رخ میدهد نگاه دقیق تری به این نوع میاندازیم.
این مشكل معمولاً مربوط به عدم تعادل مواد معدنی است مثلا: كاهش یا افزایش كلسیم، سدیم و یا پتاسیم مقادیر غیر طبیعی این مواد در خون منجر به انقباض عضله و جلوگیری از بازگشت آن به حالت اول است.
برای تشخیص مقادیر غیر طبیعی این مواد آزمایش خون انجام میگیرد. گرفتگیهایی كه به هنگام شروع ورزش رخ میدهد، میتواند به علت كم كاری تیروئید یا عدم توانایی عضله جهت تجزیه قند باشد. آزمایش آدرنالین خون برای بررسی عملكرد تیروئید انجام میشود. همچنین به منظور اطلاع از عملكرد عضله میتوان از بیوپسی عضله استفاده نمود.
مقادیر غیر طبیعی مواد معدنی معمولاً نشانه نوعی بیماری در بدن است. مقدار كم پتاسیم میتواند به علت استفراغ، مصرف مدرهای استروئید و شیرین بیان، اسهال یا بیماریهایی كه بر جذب و نگهداری پتاسیم موثرند، باشد. در صورت تشخیص كمبود منیزیم، حتماً باید یك بررسی كامل درباره علت این نقصان انجام داد.
مقدار كم یا زیاد كلسیم در خون هیچگاه نمیباشد. در صورت وجود كلسیم غیر طبیعی در بدن باید به بیماریهای روده، كلیه یا غدد پاراتیروئید شك كرد. همچنین با مصرف بیش از حد ویتامین D نیز مقادیر غیر طبیعی كلسیم مشاهده میشود. مقدار كم نمك (سدیم) در خون از علل نادر گرفتگی عضلانی است. برنامه غذایی روزانه حاوی مقدار نمك كافی است و احتمال كمی وجود دارد كه فرد دچار فقر سدیم شود.
به عنوان مثال : در صورت ورزش شدید برای چندین ساعت در هوای گرم بدن به ۳۰۰۰ میلی گرم نمك احتیاج دارد. اگر فردی در هنگام مصرف غذا از اضافه كردن نمك خودداری كند و غذای او نیز بی نمك باشد. با این وجود میزان نمك دریافتی وی ۳۰۰۰ میلی گرم در روز میباشد.