پوکی استخوان چیست + ورزش مناسب پوکی استخوان
رژیم غذایی ولومتریک برپایه این اساس استوار است که حجم غذایی که میخورید، به جای شمارش و توجه به کالری، منجر به کاهش وزن میشود. هنگامی که غذای با حجم بیشتری مصرف میشود، از نظر روانی زودتر احساس سیری میکنید. این رژیم غذایی از ساختار مشخصی پیروی نمیکند و ترکیب همه نوع ماده غذایی در آن موجود است تا اینکه گروه غذایی یا ماده خوراکی خاصی ویا کالری دریافتی روزانه شما را به شدت محدود کند. این رژیم توسط دکتر باربارا رولز، محقق تغذیه و چاقی در ایالت پن ایجاد شده است. او تحقیقات خود را در کتابی با عنوان «نهایت رژیم غذایی مبتنی بر حجم» منتشر کرد. این کتاب شامل دستور پخت و مصرف غذاها بر اساس حجم و نکاتی است که به شما کمک میکند تا بتوانید روانشناسی این رژیم غذایی را درک کنید و به آن پایبند باشید. با سایت دانستنی های ورزشی همراه باشید.
پوکی استخوان یا استئوپروز، عبارت از حالتی است که در اثر تخریب بافت استخوانی، تودههای استخوان کاهش یافته سرانجام به شکستگی استخوان منجر میشود (تعداد و اندازهی تیغههای استخوانی بافت استخوانی کاهش مییابد). سازمان بهداشت جهانی (WHO) چهار دسته برای سطوح مختلف تراکم استخوان شناسایی کرده است:
نورمال، استئوپنیا، استئوپروزیس و استئوپروزیس تثبیت شده. در پوکی استخوان تراکم بافت استخوان و میزان مواد معدنی استخوان کاهش مییابد.
در پوکی استخوان ساختار بافتی استخوان تغییر نمیکند تنها تراکم آن کاهش پیدا میکند.
شکستگیهای ناشی از پوکی استخوان در ۶۰٪ زنان بالای ۶۰ سال و ۳۰٪ مردان به پوکی استخوان بالای ۶۰ سال را گرفتار و متاثر میکند. در زنان تغییرات هورمونی که در زمان یائسگی رخ میدهد و طی آن کاهش تراکم استخوانی شدت میگیرد سبب میشود که بیشتر مستعد به شکستگی در این زمینه باشند.
رشد طولی استخوانها تا قبل از ۲۰ سالگی کامل و متوقف میگردد. اما افزایش استحکام استخوانها بعد از سن ۲۰ سالگی همچنان ادامه خواهد داشت. بین سن ۳۰-۲۰ سالگی استخوانها ضخیم و عریض میشوند و در سن ۳۰ سالگی به حداکثر حجم تراکم استخوانی خود میرسد.
بنابراین هرچه در سنین پایین ذخیره توده استخوانی شما بیشتر باشد در سنین بالا از استخوانهای قویتری برخوردار خواهید بود. پوکی استخوان را (بیماری خاموش) میگویند زیرا ضعیف شدن استخوانها علامت واضحی ندارد.
اولین علامت واضح آن یک شکستگی دردناک است که با کوچکترین ضربه در مچ دست، استخوان ران یا استخوان فقرات اتفاق میافتد.
دلیل هر شکستگی پوکی استخوان نیست ولی اگر یکی از علائم زیر را در خودتان مشاهده کردید باید به فکر پوکی استخوان باشید. روند ایجاد پوکی استخوان در دوران کودکی و نوجوانی سرعت تشکیل بافتهای استخوانی بیشتر از سرعت برداشت از بافت استخوانی است و لذا استخوان ضخیمتر شده و رشد میکند و اندازه آن بزرگ میشود که سبب رشد قدی و عرضی فرد میگردد.
از سویی در این دوره زمانی تراکم استخوان هم به حداکثر خود میرسد بطوری که حداکثر تراکم استخوانی در ۲۰ سالگی وجود دارد. در فاصله ۳۰-۲۰ سالگی میزان رشد و برداشت استخوان یکسان میشوند و لذا تراکم و اندازه استخوانها ثابت میماند. از ۳۰ سالگی به بعد میزان برداشت استخوان از میزان تشکیل رشد استخوان پیشی میگیرد و لذا استخوان شروع به نازک شدن میکند و تراکم آن بتدریج کاهش مییابد.
تحقیقات نشان دادهاند که از ۳۰ سالگی به بعد سالانه حدود ۱٪ از تراکم استخوان کاسته میشود.اختلالات هورمونی مانند (پرکاری تیروئید، پرکاری غده فوق کلیه، کم کاری غدد جنسی و برخی از سرطان ها) کمبود طولانی مدت کلسیم و پروتئین در رژیم غذایی عوامل تشدید کننده بیماری جراحی برداشت تخمدانها اشعهدرمانی برای سرطان تخمدان فقر تغذیهای به خصوص کمبود کلسیم و پروتئین نوع ساختار بدن(خانمهای لاغر با استخوانبندی کوچک نسبت به این عارضه مستعدترند) سابقه خانوادگی پوکی استخوان استعمال دخانیات مصرف الکل مصرف داروهای تیرویید عوارض پوکی استخوان در مراحل اولیهی بروز پوکی استخوان، علائم آن به ندرت ظاهر میشود، که این ظاهر نشدن علائم تشخیص بیماری را دشوار میکند. پوکی استخوان در مراحل بعدی موجب بروز مسائل زیر میگردد: شکستگی خود به خود یا با کمترین ضربه بر استخوانها مخصوصاً در نواحی ران و لگن، کمر و ستون مهرهها که غالباً این اولین علامت است.
کمر درد شدید در نقطهای خاص که نشانه شکستگی ست. قوز پشت که موجب انحنای پشت یا قوز درآوردن میشود. کوتاه شدن قد عوامل مستعد کننده پوکی استخوان جنسیت: زنان بسیار بیشتر از مردان به پوکی استخوان و شکستگی ناشی از آن دچار میشوند. ( در واقع ۴ برابر آقایان). زیرا زنان از ابتدا تراکم استخوان کمتری دارند و بیشتر هم عمر میکنند. سن: با افزایش سن احتمال بروز پوکی استخوان بیشتر میشود.