چرا نسبت دور کمر به قد نسبت به BMI بهتر است
BMI (شاخص توده بدن) از قد و وزن شما برای درک اینکه در وزن مناسبی هستید یا نه استفاده میکند. محاسبه BMI به صورت زیر است: وزن بر حسب کیلوگرم تقسیم بر مجذور قد بر حسب متر. با سایت دانستنی های ورزشی همراه باشید.
در گذشته BMI (شاخص توده بدن) به طور گستردهای به عنوان شاخصی برای سنجش سلامت شناخته شده بود؛ اما تحقیقات جدید بیانگر این است که BMI (شاخص توده بدن) همیشه دقیقترین پیش بینی کننده سلامت نیست، به خصوص برای ورزشکاران. با این حال، علیرغم محدودیتهایش، BMI همچنان به عنوان یک ابزار ارزیابی اولیه و سریع در محیطهای بالینی مورد استفاده قرار میگیرد، به ویژه هنگامی که با اندازهگیریهای دیگر ترکیب شود. با این وجود، شواهد در حال ظهور نشان میدهد که بهتر است به جای تکیه بر BMI، معیارهای دیگری را در نظر بگیریم
با ترکیب نشانگرهایی مانند نسبت دور کمر به باسن یا در این مورد، نسبت دور کمر به قد، متخصصان میتوانند به طور موثر مراجعین خود را ارزیابی کنند و درک وسیعتری از سلامت آنها به دست آورند. مطالعه اخیر منتشر شده در Pediatric Research به بررسی برتری بالقوه نسبت دور کمر به قد نسبت به BMI به عنوان معیاری برای سلامتی میپردازد.
بر اساس تحقیقات، BMI به تنهایی در پیش بینی سلامت متابولیک دقیق نیست و ممکن است به ویژه برای ورزشکاران، افراد مسن و کسانی که باردار هستند غیر قابل اعتماد باشد.
به عنوان مثال ورزشکاران، توده عضلانی بیشتری دارند و درصد چربی بدنشان کمتر است، بنابراین ممکن است در مقایسه با افرادی که درصد چربی بدن بالاتر و توده عضلانی کمتری دارند، BMI بالاتری داشته باشند. این اختلاف به این دلیل است که عضله از چربی متراکمتر است. بنابراین در حالی که افراد با درصد چربی بدن کمتر و توده عضلانی بالاتر به طور کلی سالمتر در نظر گرفته میشوند، BMI ممکن است به طور دقیق این تمایز را منعکس نکند.
اگرچه BMI به طور جهانی مناسب نیست و توده عضلانی را در نظر نمیگیرد، اما در یک محیط بالینی، به عنوان یک روش آسان و صرفه جویی در زمان برای ارزیابی اولیه سلامت فرد در نظر گرفته میشود.
نسبت دور کمر به باسن (WHR) یکی از روشهای سنجش سلامتی فرد است که با بررسی آن میتوان به این نتیجه رسید که آیا در محدوده وزن مناسب هستید نه؟ یا اگر اضافه وزن دارید چقدر است و این اضافه وزن سلامتی شما را به تهدید میکند؟
بر خلاف شاخص توده بدنی (BMI) که نسبت وزن به قد را محاسبه می کند، WHR نسبت دور کمر به باسن را اندازه گیری میکند، همچنین میزان چربی شکم، پهلوها، کمر، باسن و پشت را تعیین میکند. این سنجش به نوعی از BMI قابل اعتمادتر است.
این مطالعه به این نتیجه رسید که نسبت دور کمر به قد یک روش ساده و قابل اعتماد برای ارزیابی چربی بدن در جوانان است. سهولت استفاده و دقت آن، آن را به ابزاری ارزشمند برای متخصصان مراقبتهای بهداشتی در شناسایی و رسیدگی به چاقی در کودکان و نوجوانان تبدیل کرده است.
این تنها مطالعهای نیست که BMI و نسبت دور کمر به قد را مقایسه میکند. مطالعه دیگری که توسط Brazilian Archive of Digestive Surgery منتشر شد، نشان داد که نسبت دور کمر به قد نسبت به BMI در اندازه گیری سلامت قلب و عروق برتر است.
نسبت دور کمر به قد میتواند به نشان دادن چربیهای ذخیره شده در مرکز بدن (چربی احشایی در اطراف اندام ها) کمک کند، بنابراین میتواند یک شاخص مفید برای سنجش خطر ابتلا به بیماریها باشد.