آناتومی عضلات سر، صورت و گردن

در این مطلب به ترتیب آناتومی عضلات سر، صورت و گردن به تفکیک هر بخش همراه با تصاویر توضیح داده خواهد شد. همانطور که می‌دانید استخوان‌های سر و صورت ثابت هستند. به استثنای یک قطعه استخوان فک اسفل. بنابراین عضلات موجود در سر و صورت عمدتا” روی استخوان‌ها متصل نیستند و ارتباط و اتصال آن‌ها بیشتر روی پوست سر و صورت است و به همین دلیل انسان قادر به حرکت دادن قسمت‌های مختلف پوست خود در این ناحیه می‌باشد. این مسئله در حالت‌های مختلف روانی مثل خنده و گریه و باعث تغییرات مختلف ظاهری در صورت انسان است. با سایت دانستنی های ورزشی همراه باشید.

آناتومی عضلات سر، صورت و گردن

عضلات سر

عضله پشت سر – پیشانی:
این عضله از عضلات دو بطنی است یعنی دو قسمت مشخص دارد و سطح وسیعی را می‌پوشاند. عضله از پیشانی تا پشت سر، یعنی استخوان پس سری امتداد دارد.

عضلات حلقوی لب ها:
این عضله دور تا دور دهان را می‌پوشاند

عضلات حلقوی چشم ها:
این عضله دور تا دور چشم‌ها را می‌پوشاند.

عضلات کره‌های چشم:
درون حدقه‌ها جای دارند و حرکات کره‌های چشم‌ها را باعث می‌شوند. تعداد این عضلات در هر یک از کره‌های چشم‌ها ۶ عدد است.

عضلات رجلی خارجی:
این عضله از عضلات مؤثر روی حرکات فک اسفل است و از روی استخوان‌های پروانه‌ای و کامی به گردن فک اسفل می‌چسپد و باعث بازشدن دهان می‌شود.

عضلات رجلی داخلی:
از سطح داخلی استخوان کامی به زاویه استخوان فک اسفل در سطح داخلی متصل می‌شود.

عضله گیجگاهی:

این عضله بادبزنیی شکل است و از سطح خارجی جمجمه شروع شده و پس از گذشتن از زیر پل گونه‌ای به زائده منقاری استخوان فک اسفل چسبندگی پیدا می‌کند.

عضله ماضفه:
این عضله از لبه تحتانی پل گونه‌ای شروع شده و به سطح خارجی شاخ صعودی استخوان فک اسفل چسبندگی پیدا می‌کند. عضله ماضفه از قوی‌ترین عضلات بدن است. نیروی لازم جهت عمل جویدن بیشتر از طرف این عضله تولید می‌شود.

آناتومی عضلات گردن
عضلات ناحیه گردن در سه گروه طبقه‌بندی می‌شوند:

عضلات سطحی گردن که بلا فاصله در زیر پوست قراردارند (پلاتیسما، جناغی چنبری پستانی)
عضلات میانی یا عضلات مربوط به استخوان لامی که به دو گروه تقسیم می‌شوند. عضلاتی که در قسمت فوقانی استخوان لامی قرار دارند و عضلاتی که در قسمت تحتانی استخوان لامی قرار گرفته اند.
عضلات عمقی گردن که در زیر دو طبقه دیگر قراردارند و شامل عضلاتی هستند که: الف ) از روی ستون فقرات روی دنده‌ها کشیده شده‌اند (عضلات نردبانی). ب) روی قسمت‌های مختلف ستون فقرات در ناحیه گردن قرار دارند (عضلات رسی و طویل گردنی)

عضله پوستی گردن، پلاتیسما:
عضله‌ای نازک پهن و نازک است که سطح وسیعی را می‌پوشاند و از قسمت فوقانی ناحیه سینه شروع شده و به لبه تحتانی فک اسفل و پوست این ناحیه چسبندگی پیدا می‌کند.

عضله جناغی چنبری- پستانی:
این عضله در قسمت جانبی گردن قرار دارد. هر یک از دو عضله در انتهای دو محل چسبندگی روی استخوان‌های ترقوه و جناغ سینه دارند. این عضلات در قسمت فوقانی بر روی زائده پستانی استخوان گیجگاهی (پشت گوش) چسبندگی پیدا می‌کنند.

عضلات نردبانی
تعداد این عضلات سه جفت است که به صورت قرینه در دو طرف گردن قرار گرفته‌اند و با توجه به نحوه قرار گیری آن‌ها نسبت به هم به عضلات نردبانی قدامی، نردبانی میانی و نردبانی خلفی تقسیم می‌شوند.

عضلات نردبانی قدامی:
این عضلات از روی زوائد عرضی مهره‌های سوم تا ششم گردن شروع شده و روی سطح فوقانی دنده‌های اول چسبندگی پیدا می‌کنند.

عضلات نردبانی میانی:
این عضلات بزرگترین و طویل‌ترین عضلات نردبانی می‌باشند و از روی زوائد عرضی آسه (و گاهی نیز اطلس) و پنج مهره پایین‌تر در گردن شروع شده و روی دنده‌های اول در قسمتی خلفی‌تر ( نسبت به عضلات نردبانی قدامی چسبندگی پیدا می‌کنند.

عضلات نردبانی خلفی:
این عضلات کوچکترین عضلات گروه نردبانی بوده و از روی زوائد عرضی مهره‌های چهارم، چنجم و ششم گردن شروع شده و روی دنده دوم متصل می‌باشند.

عضله طویل گردنی:
این عضله بین مهره‌های اطلس تا سوم پشتی قرار دارد و سه بخش عمده در هر یک از این دو عضله قابل تشخیص است.

الف) بخش فوقانی یا بخش مورب فوقانی که از روی زوائد عرضی مهره‌های سوم و چهارم و پنجم گردن به سطح قدامی مهره اطلس چسبندگی پیدا می‌کند

ب)بخش میانی یا بخش عمودی که از روی سطح قدام تنه سه مهره فوقانی پشتی و سه مهره تحتانی گردن به سطح قدامی تنه سه مهره دوم تا چهارم گردن اتصال پیدا می‌کند.

ج) بخش تحتانی یا مورب تحتانی که کوچک‌ترین بخش این عضله است و از روی قسمت قدامی تنه دو یا سه مهره فوقانی پشتی به زوائد مهره‌های پنجم و ششم گردن کشیده می‌شود.

عضله طویل رأسی:
این عضله از روی زوائد عرضی مهر‌های سوم تا ششم گردن بطرف بالا کشیده شده و روی سطح تحتانی اسخوان پس سری متصل می‌شود.

عضله راست رأسی قدامی:
این عضله کوتاه و پهن است و از روی ریشه زائده عرضی مهره اطلس به روی سطح تحتانی استخوان پس سری متصل می‌شود.

عضله راست رأسی جانبی:
این عضله از روی سطح فوقانی زوائد عرضی مهره اطلس شروع شده و بر روی سح تحتانی استخوان پس سری متصل می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا