مزایا و فواید اسید لاکتیک برای ورزشکاران چیست؟

مزایا و فواید اسید لاکتیک برای ورزشکاران چیست؟

وقتی شما یک تمرین سخت انجام می‌دهید، سطح اسید لاکتیک در بدن‌تان بالا می‌رود. شاید شنیده باشید که اسید لاکتیک، ماده‌ای است که طی تمرینات شدید جمع شده و باعث خستگی عضلات شده و آنها را بعد از تمرین دردناک می‌کند. آیا تا الان برای تان سوال نشده که نقش اسید لاکتیک چیست؟ و یا فواید اسید لاکتیک چیست؟ اما این اسید لاکتیک نیست که باعث درد و گرفتگی عضلانی بعد از ورزش می‌شود. در واقع، اسید لاکتیک فواید مثبتی برای سلامتی و سازگاری بدن با فیتنس دارد که برخی از این فواید شما را شگفت زده خواهند کرد. در این مطلب به شما می‌گوییم فواید اسید لاکتیک چیست و تجمع اسیدلاکتیک از چه راه هایی می‌تواند کمک‌تان کند متناسب‌تر و لاغرتر شوید. با سایت دانستنی های ورزشی همراه باشید.

اسید لاکتیک یک منبع سوخت جایگزین است

شما طی تمرینات سنگین ورزشی، وقتی که اکسیژن افت می‌کند، در بافت عضله اسیدلاکتیک تولید می‌کنید و میتوکندری‌ها نمی‌توانند به طور موثر به شیوه‌ی اکسیداتیو، آدنوزین تری فسفات تولید کنند. این اتفاق طی تمرینات پُرشدت که شما زیاد عرق می‌کنید و تند تند نفس می‌کشید روی می‌دهد.

ورزش‌هایی مانند اسپرینت، بدنسازی سنگین، یا پلایومتریک که آنها را با سرعت بالا انجام می‌دهید و شامل تمریناتی مانند اسکوات پرشی و باکس جامپ می‌شود، باعث افزایش سطح اسید لاکتیک می‌شوند.

محققان زمانی تصور می‌کردند اسیدلاکتیک تنها یک فرآورده جانبی در عضله است که باعث درد و خستگی عضله می‌شود، اما الان می‌دانیم که عضلات از اسید لاکتیک به عنوان یک منبع سوخت جایگزین طی تمرینات شدید ورزشی استفاده می‌کنند.

پژوهشگران دریافتند سلول‌های عضله حتی زمانی که اکسیژن زیاد است نیز اسید لاکتیک می‌سازند. در نتیجه، بدن از آن به عنوان سوخت استفاده می‌کند.

دانشمندان حتی باور دارند اسید لاکتیک به ترمیم بدن بعد از تمرین کمک کرده و سرعت ریکاوری را بالا می‌برد. حتی بعضی از عضلات اسیدلاکتیک را به عنوان یک منبع سوخت ترجیح می‌دهند، مانند مغز و قلب.

اسید لاکتیک، بیوژنسیس میتوکندری را افزایش می‌دهد

دانشمندان اخیرا متوجه یکی دیگر از فواید اسید لاکتیک شده اند. اسیدلاکتیک، بیوژنسیس میتوکندری را بیشتر می‌کند. بیوژنسیس پدید‌ه‌ای است که در آن میتوکندری‌های داخل سلول‌ها از نظر سایز بزرگ شده و ظرفیت عملی بزرگ‌تری پیدا می‌کنند.

افزایش سایز میتوکندری، توانایی سلول‌های عضله برای تولید آدنوزین تری فسفات را بیشتر می‌کند. آدنوزین تری فسفات، انرژی سلول طی تمرینات ورزشی با شدت کم و متوسط است.

اما این تمام ماجرا نیست. مطالعات، بیوژنسیس میتوکندری را با افزایش عملکرد میتوکندری علی رغم بالا رفتن سن مرتبط دانسته‌اند.

بیوژنسیس میتوکندری به پیشگیری از افت قدرت ادراک کمک کرده و برخی از مشکلات مزمن ناشی از افزایش سن را کاهش می‌دهد. میتوکندری‌ها کانون تولید انرژی سلولی هستند. میتوکندری‌ها نیز مانند قسمت‌های دیگر بدن سالخورده می‌شوند و توانایی‌شان در تولید آدنوزین تری فسفات که منبع انرژی بدن است کاهش می‌یابد.

این یکی از دلایلی است که افراد با افزایش سن، زودتر خسته می‌شوند. ورزش، با تقویت بیوژنسیس میتوکندری می‌تواند با این فرایند مبارزه کند. اسید لاکتیک، در زمانی که سطح گلوکز حین ورزش‌های استقامتی طولانی مدت افت می‌کند، از عملکرد ادراکی حفاظت می‌کند. اسید لاکتیک، عملکرد مغز را نیز اجرا می‌کند.

وقتی برای مدت زمان طولانی ورزش می‌کنید، قند خون افت کرده و این باعث می‌شود از مقدار گلوکزی که در دسترس مغز است کاسته شود. در نتیجه علائم افتد قند خون مانند سبُکی در سر، سرگیجه، خستگی و ضعف و مه مغزی بروز می‌کنند.

اما پژوهش‌ها نشان می‌دهند اسید لاکتیک می‌تواند منبع سوختی باشد که مغز شما حین ورزش‌های طولانی مدت نیاز دارد.

بنابراین، اسیدلاکتیک یک منبع سوخت جایگزین برای اندام‌های حیاتی مانند مغز است. این خوب است، نه؟

از فواید اسید لاکتیک افزایش ترشح هورمون رشد است

وقتی شما با شدتی تمرین می‌کنید که آستانه‌ی اسید لاکتیک به مدت ده دقیقه یا بیشتر فراتر می‌رود، ترشح هورمون رشد انسان به ماکسیمم می‌رسد. هورمون رشد هورمونی است که به چربی سوزی کمک کرده و باعث رشد عضله می‌شود.

یکی از راه هایی که دانشمندان به این مسئله پی بردند این است که روی افراد مبتلا به بیماری مک آردل مطالعه کردند. افرادی که دچار این بیماری هستند، نمی‌توانند حین تمرین اسیدلاکتیک بسازند. مطالعات نشان می‌دهند این افراد در واکنش به تمرین، هورمون رشد ترشح نمی‌کنند.

اسید لاکتیک، کالری سوزی و چربی سوزی بعد از تمرین را بیشتر می‌کند

احتمالا با اصطلاح افتربرن آشنا هستید. افتربرن عبارت علمی برای مصرف اکسیژن در بدن بعد از تمرین است (EPOC).

افتربرن به کار اضافی گفته می‌شود که بدن‌تان باید انجام دهد و همچنین به اکسیژن اضافی گفته می‌شود که باید مصرف کند تا بدن بعد از تمرین سخت ریکاوری و ترمیم شود. بعد از یک جلسه تمرین سخت، سرعت ضربان قلب شما باید افت کند، تنفس‌تان باید آرام شود، دمای بدن باید پایین بیاید و تعادل نرمال اسید در بدن برقرار شود.

تمرین پُرشدت، افتربرن بیشتری نسبت به تمرین با شدت متوسط دارد و به همین دلیل شما بعد از تمرین شدید، به مدت طولانی‌تری کالری بیشتری می‌سوزانید.

مطالعات نشان می‌دهند تجمع اسید لاکتیک با افتربرنی قوی‌تر ارتباط دارد که به چربی سوزی کمک می‌کند.

بیشتر بخوانید: چرا کم خوابی باعث چاقی می‌شود؟

چگونه می‌توانید تولید اسید لاکتیک را به ماکسیمم برسانید؟

حالا که از برخی فواید اسید لاکتیک مطلع شدید شاید بخواهید دنبال افزایش اون در تمرین باشید. کلید افزایش اسیدلاکتیک، تمرین کردن با شدتی است که حسابی داغ‌تان کند و شما را از نفس بیندازد.

شدت تمرین و نه طول مدت آن، از جهت تجمع اسیدلاکتیک اهمیت دارد. تمرینات متابولیکی یا سوخت و سازی، در افزایش اسیدلاکتیک موثرند زیرا جزو تمرینات سنگین بدنسازی‌اند.

اسپرینت و نه دوی آهسته یا دویدن با سرعت متوسط باعث تجمع اسیدلاکتیک می‌شود. برای تجمع اسید لاکتیک، شما باید فیبرهای عضلانی نوع دوم خود را به چالش بکشید، یعنی فیبرهایی که برای قدرت و نیروی شما بهینه شده‌اند.

انجام تمرینات ترکیبی با استفاده از مقاومت سنگین، برای افزایش اسید لاکتیک ایده آل است، زیرا در این تمرینات شما عضلات متعددی را همزمان فعال می‌کنید. مثلا ددلیفت نسبت به بیشتر تمرینات قدرتی، گروه های عضلانی بیشتری را به کار می‌گیرند و عضلات بزرگ پایین تنه را به چالش می‌کشند.

هر چند اسیدلاکتیک، علت مستقیم سوزشی که در عضلات خود حین زدن وزنه‌های سنگین احساس می‌کنید نیست، اما وزنه زدن با شدت بالا، تجمع اسیدلاکتیک را به ماکسیمم می‌رساند.

حرف آخر در مورد اسید لاکتیک

حالا می‌دانید فواید اسید لاکتیک چیست و اینکه چیز بدی هم نیست. اسید لاکتیک مستقیما مسئول سوزش عضله یا خستگی آن نیست. بلکه به عنوان یک منبع سوخت برای عضلات و مغز عمل می‌کند.

از دیگر فواید اسید لاکتیک این بود که کالری سوزی بعد از تمرین را افزایش داده و ترشح هورمون رشد را در جهت چربی سوزی بیشتر افزایش می‌دهد.

فراموش نکنید که تمرینات متابولیکی و دیگر تمرینات پُرشدت، سخت و دشوارند و بدن شما بعد از انجام آنها به مدت زمان بیشتری برای ریکاوری نیاز دارد.

دانستنی های ورزشی برای انتشار مطالب مفید در مورد تمامی نکات مثبت و اطلاعات مورد نیاز تمامی افراد جامعه تاسیس شده است. امید است برای همه اشخاص مراجعه کننده مفید واقع باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا